Groeten uit Israël – Eiland in Meer van Galilea kleiner

Tuesday, January 22, 2019 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Amper heb ik mijn kledingkast op de winter omgezet, of het wordt ineens weer warmer. Daardoor moest ik vanochtend heel lang zoeken naar een bepaald overhemd dat ik aan wilde trekken. Uiteindelijk wil je je aanpassen aan weersomstandigheden van die dag. Sjaal, handschoenen en muts kunnen voorlopig weer thuisblijven. Hoewel het ik de vroege ochtend vanwege de heldere lucht nog best koud is, heb ik mijn winterjas nog niet thuisgelaten. Maar hij is wel opengebleven. Het zou hier nu rond de 10 graden zijn, het is bij ons nu 8.23 uur.

Als ik nu op mijn kantoor naar buiten kijk, zie ik alleen maar een diepblauwe lucht. De lucht is absoluut onbewolkt. Daardoor zijn de nachten bij ons in Modi’in relatief koud. Gisteravond hadden we een prachtige heldere sterrenhemel. Alleen was het jammer dat de straatverlichting vlak voor mijn tuin weer werkt. Want eerst kon je door het donker nog veel meer sterren zien.

Uitgerekend op zo’n mooie dag als gisteren was de besneeuwde berg Hermon voor bezoekers gesloten. Om begrijpelijke redenen, zoals u vast uit het nieuws van gisteren zult hebben begrepen. Maar er waren helaas ook enkelen die blijkbaar minder in het nieuws zijn geïnteresseerd en daardoor niet hebben gehoord dat de berg om veiligheidsredenen gesloten was. Ze waren heel teleurgesteld toen ze het gesloten toegangshek zagen. Maar ze hadden zich toch moeten verbazen dat er geen verkeersopstoppingen waren. Vandaag is alles weer 'normaal'. De Hermon nodigt weer uit voor skiën en sleetje rijden. En maakt u zich geen zorgen, de Iron Dome is vlakbij.

De lege berg Hermon gisteren. Vandaag is hij weer open. (Foto: Basal Awidat/Flash90)

Hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: er valt er momenteel niet veel te melden. Het blijft zonnig en het wordt elke dag een heel klein beetje warmer. Het weer is helder, zonder noemenswaardige verandering van de temperatuur. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 16 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 17 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 20 graden, aan de Dode Zee 21 graden, Be'er Sheva 20 graden, Eilat aan de Rode Zee 24 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een centimeter gestegen en staat nu op 213,75 meter onder de zeespiegel.

Ondanks de regenpauze stijgt het peil van het Meer van Galilea verder, ook al is het vandaag maar een centimeter. Inmiddels is er zoveel water het meer ingestroomd dat het eiland, dat ontstaan was door de aanhoudende droogte, nu steeds kleiner wordt. Het is de moeite waard om een trip naar de Golanhoogten te maken, om de waterstromen te bewonderen. Het landschap is daar toch al zo mooi.

Het waterpeil stijgt, het 'eiland' in het Meer van Galilea wordt kleiner.

En nu begin er een nieuw dag hier in onze redactie. Terwijl het februarinummer misschien al onze eerste abonnees heeft bereikt, zijn wij al begonnen aan het werk voor het maartnummer. (Abonneren kunt u zich overigens hier). Ja, wij lopen altijd een beetje op de tijd vooruit. Samen met mijn collega’s van Israel Today wens ik u nu een prettige en zinvolle dinsdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.