Israël waarschuwt Iran met reeks aanvallen in Syrië

Monday, January 21, 2019 |  Redactie Israel Today
Nadat zondag een vanuit Syrië gelanceerde raket werd onderschept boven de berg Hermon, reageerde de Israëlische luchtmacht zondagavond met intensieve lucht­aanvallen op Iraanse posities in Syrië. De leger­woord­voerder waarschuwde Syrië, dat Iran zijn gang laat gaan.

Terwijl van Israëlische zijde meestal stil is na aanvallen in Syrië, verklaarde het Israëlische leger maandag­ochtend op een ongebruikelijk open manier dat het verschillende Iraanse doelen in Syrië had aangevallen. 'We zijn begonnen met het aanvallen van Iraanse doelen van Quds op Syrisch grondgebied. Wij waarschuwen het Syrische leger voor pogingen om Israëlische strijdkrachten of gebieden schade toe te brengen,' zei het Israëlische leger op zijn Twitter-account.

Zondagmiddag werd door de Iraanse Quds Brigades een grond-tot-grond raket afgevuurd in de richting van de berg Hermon. Het Iron Dome raketafweersysteem onderschepte de raket boven de berg en voor de ogen van de Israëli's op de berg, die de zonnige winterdag gebruikten voor een uitstapje naar het enige skigebied van Israël, waar het skiseizoen net was geopend.
Om veiligheidsredenen is de berg vandaag gesloten voor bezoekers. Het Israëlische leger wil geen risico's nemen met het oog op een mogelijke Iraanse reactie op de Israëlische aanvallen.

Doelwitten van de aanvallen waren onder meer Iraanse wapendepots, een Iraans inlichtingencentrum en een militair trainingskamp dat door Iraanse strijdkrachten in Syrië wordt gebruikt. Het Israëlische leger viel de doelen zowel vanuit de lucht als vanaf de grond aan. Volgens Russische berichten heeft de Syrische luchtmacht meer dan 30 Israëlische raketten afgeweerd.
Een tweede aanvalsgolf viel de Syrische lucht­verdedigng aan, die op de eerste golf Israëlische straaljagers had geschoten. Deze nieuwe Israëlische aanvallen hebben aangetoond dat het nieuwe Russische luchtverdedigingssysteem van Syrië niet zo effectief is.

Volgens het Syrische Observatorium voor de mensenrechten, een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde organisatie, zouden elf mensen zijn omgekomen bij de Israëlische aanvallen. Het hoofd van de organisatie, Rami Abdel Rahman, zei: 'Israëlische aanvallen op Iraanse en Syrische militaire stellingen in de buurt en ten zuiden van Damascus doodden minstens elf strijders, waaronder twee Syriërs.'

De Israëlische legerwoordvoerder zei vanmorgen vroeg, dat Syrië een hoge prijs heeft betaald nadat het door Iraniërs was uitgebuit door toe te staan dat Iraniërs vanaf zijn grondgebied mogen opereren. 'De op Israël afgevuurde raket had burgers kunnen raken en werd door de Iraniërs afgevuurd uit de omgeving van Damascus, vanuit een gebied waarin ons werd beloofd dat de Iraniërs daar niet zouden opereren,' zei de woord­voerder. Het betrof een Iraanse middel­lange­afstands­raket die in Iran werd geproduceerd, aldus de woord­voerder. Hij verklaarde verder dat de Iraniërs de aanval al enige tijd hadden gepland met het doel Israël te laten weten, dat het moet stoppen met aanvallen op de Iraanse militaire opbouw in Syrië. Afgelopen nacht laat zien wat een risico het Syrische regime neemt als het de Iraanse aanwezigheid toestaat,' vervolgde de woordvoerder.

De vraag is nu of de Iraanse troepen in Syrië op de Israëlische aanval zullen reageren. Er was al een mondelinge reactie, zoals de zender Al-Jazeera meldde. 'We zijn klaar voor de beslissende slag tegen Israël, die zal leiden tot zijn vernietiging,' zou de commandant van de Iraanse luchtmacht, Aziz Nasirzadeh, maandag­ochtend vroeg hebben gezegd.

Eenheden van het Israëlische leger op de Golan­hoogten zijn zeer alert. Daarom werd, zoals reeds vermeld, de berg Hermon tot nader order gesloten. Er werden echter geen speciale instructies gegeven aan de burgers van de Golanhoogten.

In zijn toespraak bij de opening van de luchthaven Ramon sprak premier Netanyahu onder meer over de Israëlische aanvallen op Syrië: 'Gisteravond voerde de luchtmacht zware aanvallen uit op Iraanse doelen in Syrië nadat Iran van daaruit een raket op ons grondgebied had afgevuurd. Wij zullen dergelijke gewelddaden niet tolereren, wanneer Iran probeert zich militair te verankeren in Syrië en uitdrukkelijk de vernietiging van Israël tot doel verklaart, zoals de commandant van de Iraanse luchtmacht vandaag heeft gedaan'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.