Qatar brengt Gaza geld en wil elektriciteit organiseren

Monday, January 21, 2019 |  Redactie Israel Today
Nadat in november en december vorig jaar al 15 miljoen dollar vanuit Qatar naar de Gazastrook was gebracht om salarissen te betalen, had Israël aan het begin van de maand de derde betaling vanuit Qatar voorlopig stopgezet vanwege het toenemende geweld bij het grenshek naar de Gazastrook en het opnieuw opduiken van ballonnen met explosieven.

Afbeelding: Salarisbetalingen in de Gazastrook in november 2018 (Foto: Abed Rahim Khatib/ Flash90)

Aangezien het geweld vorige week duidelijk was afgenomen en er ook geen nieuwe explosieve ballonnen meer waren, staat Israël nu de invoer van de Qatar-dollar in de Gazastrook toe. Het geld moet deze week de Gazastrook bereiken.

In Israël worden de 15 miljoen dollar door velen beschouwd als 'zwijggeld'. Zolang er geld was, zou Hamas rustig blijven, is het motto. Volgens het nieuwsportaal Ynet heeft Hamas inderdaad gedreigd het geweld dit weekeinde te escaleren. Als het geld niet aankomt, wordt de gewelddadige onrust aan het grenshek hervat. Nu kwam de geruststellende boodschap van Qatar aan Hamas dat het geld in de komende dagen zal aankomen.

Qatar hoopt met het geld de omstandigheden in de Gazastrook te verbeteren en de situatie daar te stabiliseren. De ambassadeur van Qatar in de Gazastrook, Mohammad Al Emadi, verklaarde dat het geld deze keer niet fysiek door hem in contanten in de Gazastrook zou worden gebracht, maar via een nieuw systeem, maar gaf er geen verdere details over.

Elektriciteitsproject van Qatar
Volgens Emadi heeft Qatar nog andere plannen. Een elektriciteitsproject ter waarde van 80 miljoen dollar zal de elektriciteitsvoorziening in Gaza regelen door een grote hoeveelheid Israëlische elektriciteit aan te kopen en te verdelen over de gehele Gazastrook. In ruil daarvoor moeten de betalingen worden geïnd bij de inwoners van de Gazastrook.

'We zijn bereid om dit project te financieren, maar ik wil er zeker van zijn dat ik de controle over de elektriciteit heb, zodat ik mijn geld terug kan krijgen,' zei hij over het plan, dat ook voorziet in de bouw van een onderstation en een netwerk door Qatar om een einde te maken aan de behoefte aan dure brandstof.

'We willen niet alleen geld geven omdat Israël rust wil en Hamas geld wil, we hebben een oplossing nodig voor deze twee miljoen mensen, dat is ons doel en verlangen,' legt Al Emadi uit.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.