Groeten uit Israël – Mooi weer om bomen te planten

Monday, January 21, 2019 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

De winterzomer is hier. Dit woord kwam bij mij op toen ik vanmorgen in de bus naar Jeruzalem zat en de weersver­wachtingen voor de komende dagen bekeek. Ik zag alleen maar zon en langzaam stijgende temperaturen, elke dag zou het een beetje warmer worden totdat het donderdag zelfs 'te warm voor het seizoen' zou zijn. Dan zou de temperatuur de 20 graden bereiken. En volgende week zal het nog warmer worden. Zomers, vandaar 'winterzomer'.

Vandaag is het 'Toe BiShvat', het nieuwjaarsfeest van de bomen. Het is geen feestdag, maar toch gebruiken veel Israëli's de dag voor excursies in de natuur. Scholen organiseren uitstapjes met boomplant-activiteiten. Ik kan me nog goed de tijd herinneren dat ik veel van deze excursies heb begeleid. Tijdens schoolreizen vergezellen altijd een of twee ouders de kinderen en helpen de leerkracht om voor hen te zorgen. Ik heb me altijd graag beschikbaar gesteld en heb daarom een aantal boomplant-activiteiten achter de rug, onder andere in een bos dat op dat moment praktisch voor onze deur lag, het 'Pisgat Ze'ev Forest', tussen de stadsdelen Pisgat Ze'ev en Neve Ja'acov, dat ook de naam 'Mir' draagt. We zijn er meerdere malengeweest toen we in Pisgat Zeev woonden. Ik was altijd al gefascineerd door het bos zo dicht bij de Judea woestijn.

Gelegen tussen twee stadsdelen, het 'Mir Bos' (Foto: Creative Commons)

Het weer kan niet beter zijn voor een boomplantactie. En het zal nog beter worden. De regen heeft nu een tijdje pauze. Ik hoop dat hij deze winter weer terugkomt.

En hier is, in het kort, het weer voor vandaag in Israël: Deels helder, deels bewolkt met een lichte stijging van temperatuur. De volgende maximum­tempera­turen worden verwacht: Jeruzalem 15 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 17 graden, Tiberias aan het Zee van Galilea 19 graden, bij de Dode Zee 21 graden, Be'er Sheva 19 graden, Eilat aan de Rode Zee 24 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog eens centimeter gestegen en ligt nu 213,76 m onder de zeespiegel.

De Hermonberg is vandaag helaas gesloten. Waarom dit zo is, leest u in ons dagelijks nieuws. Ik en de redactie van Israël Today wensen u een prettige en rustige maandag en een goede nieuwe werkweek. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem,

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.