Video van de dag: Toe BiShvat, plant een boom

maandag 21 januari 2019 |  Redactie Israel Today
Vandaag vieren we Toe BiShvat, het nieuwjaarsfeest van de bomen. Toe BiShvat betekent de 15e van de maand Shvat, dat deze keer op 21 januari valt. Hoewel het nog midden januari is en de winter nog niet voorbij is, beginnen hier in Israël al veel bloemen te bloeien. Op dit moment, als het regent, toont de natuur zich in een prachtig fris groen. Ook de 'Kalaniot' (anemonen) met hun rode bloemen zijn op veel plaatsen te zien. Op Toe BiShvat beginnen we dus al aan de lente.

Op deze dag is het gebruikelijk om veel fruit te eten, vooral gedroogd fruit, onder andere de 'zeven soorten', die de Bijbel als kenmerkend voor het land Israël noemt: 'Want de HEERE, uw God, brengt u in een goed land: een land met waterbeken, bronnen en diepe wateren, die ontspringen in het dal en op het gebergte; een land met tarwe en gerst, wijnstokken, vijgenbomen en granaatappels; een land met olierijke olijfbomen en [dadel]honing.(Deuteronomium 8:7, 8).

Volop aanbod van gedroogde vruchten tijdens Toe BiShvat (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Het is ook gebruikelijk om bomen te planten. Scholen organiseren vaak uitstapjes samen met ouders, die dan samen met hun kinderen een boom kunnen planten. Het planten van bomen wordt georganiseerd in samenwerking met het Joods Nationaal Fonds (Keren Kayemet LeIsrael). Elk jaar nemen meer dan een miljoen Israëli's deel aan boomplantcampagnes. In de video van vandaag over Toe BiShvat wordt verteld dat er in de afgelopen 100 jaar meer dan 250 miljoen bomen zijn geplant door het JNF. Een trots getal. Toe BiShvat Sameach, een gelukkige Toe BiShvat!

Wilt u meedoen aan het planten van bomen? In het zuiden, bij de Gazastrook, moet nog veel verbrande natuur worden hersteld, moeten nog veel nieuwe bomen worden herplant. Met uw gift maakt u diat mogelijk!

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.