UNRWA mag geen scholen meer hebben in Jeruzalem

zondag 20 januari 2019 |  Redactie Israel Today
De Israëlische Nationale Veiligheidsraad heeft besloten, de toelating van de UNRWA-scholen in Jeruzalem in te trekken, zo werd zaterdag bericht in het nieuws van de Israëlische televisiezender Channel 12.

De voormalige burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat. (Archieffoto: Yonatan Sindel/Flash90)

UNRWA, de VN-organisatie voor 'Palestijnse vluchtelingen', zorgt voor het onderwijs, de sociale zorg en gezondheidszorg van de 'Palestijnse' Arabieren in Jordanië, Libanon, Syrië, de Gazastrook, Judea en Samaria en ook in Jeruzalem. De organisatie wordt gefinancierd met hulp van Europa en de Verenigde Staten.

Het besluit om de UNRWA de exploitatie van scholen in Jeruzalem niet langer toe te staan, is het resultaat van het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om de Amerikaanse hulp aan de organisatie met 300 miljoen dollar te verminderen, aldus het bericht van Channel 12.

De voormalige burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat, had voorgesteld de UNRWA uit Jeruzalem te verdrijven. De stad Jeruzalem zou in plaats daarvan verant­woor­delijk moeten zijn voor onderwijs, gezondheidszorg en sociale diensten in de Arabische stadsdelen van Jeruzalem.

Barkat zei oktober vorig jaar al: 'Het Amerikaanse besluit om de UNRWA niet langer te financieren is een zeldzame kans om het plan van de Palestijnse Autoriteit aan te pakken, om het vluchtelingenprobleem te bestendigen en aan te zetten tot rellen. Er zijn geen vluchtelingen in Jeruzalem, alleen burgers. Zij zullen door het stadsbestuur van Jeruzalem worden verzorgd, zoals alle andere burgers'.

De diensten van de stad zijn veel beter dan die van de UNRWA, zei Barkat, en beschuldigde de organisatie ervan dat ze hebben gefaald bij de zorg voor de Arabische burgers in het 'vluchtelingenkamp' Shuafat.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.