Groeten uit Israël – Twintig graden in januari...

Sunday, January 20, 2019 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Het is verbazingwekkend hoe snel het weekeinde steeds weer voorbij is. Zonet heb ik u nog een Shabbat Shalom gewenst, en dan staan we weer aan het begin van een nieuwe week. En mooier dan nu kan die helemaal niet beginnen. Als ik op kantoor uit het raam kijk, zie ik alleen maar een wolkeloze blauwe lucht, waar vandaan de zon zijn verwarmende zonnestralen zendt. Nou ja, zo echt warm is het in Jeruzalem natuurlijk ook weer niet. Maar toch duidelijk warmer dan in de dagen van de storm.

Maar bij ons in Modi’in was het gisteren alweer bijna zomers. De thermometer steeg tot 20 graden. Dus heb ik de zitkussens voor de tuinstoelen weer tevoorschijn gehaald, die ik ditmaal tijdig voor de regen in veiligheid had gebracht. De markiezen werden weer uitgerold en het zand, dat door de storm samen met de regen uit Egypte bij ons is gebracht, met de tuinslang eraf gespoeld. Terwijl duizenden Israëli's de zonnige shabbat weer gebruikt voor trips naar het noorden, genoten ook wij van de het mooie zicht in de groene natuur. Vanuit onze tuin.

Voor een mooi uitzicht konden we de shabbat ook thuis doorbrengen (Foto: Dov Eilon)

Vrijdag bezochten we uiteraard eerst onze dochter in de legerbasis. Daarvoor staan er voor de ingang naar de basis wat zitbanken en tafels, die deze keer allemaal bezet waren met ouders, vrienden en de militairen die het weekeinde op de basis moesten blijven. Tijdens ons bezoek vroeg ik me af hoe het er op andere legerbases zou uitzien. Want overal heb je deze zithoeken voor familie die op bezoek komt bij de soldaten. Ik moest eraan denken hoeveel ouders er al vóór ons waren geweest die hun kinderen op de basis bezochten, en dat er na ons nog vele andere ouders zullen komen. Het is iets dat we allemaal gemeen hebben, en dat daardoor wellicht bijdraagt aan het gevoel van saamhorigheid dat ik hier in Israël voel. Na ongeveer een uur namen we weer afscheid van onze dochter. We waren nauwelijks weggereden of er zal alweer een ander gezin aan 'onze' tafel.

En hier is, ditmaal kort en bondig, het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, met voor het jaargetijde normale temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 13 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 19 graden, aan de Dode Zee 20 graden, Be'er Sheva 18 graden, Eilat aan de Rode Zee 23 graden. Het peil van het Meer van Galilea is afgelopen weekeinde weer met 4,5 centimeter gestegen en staat nu op 213,77 meter onder de zeespiegel.

De regen schijnt voorlopig op vakantie te zijn. De komende 14 dagen is er geen spoor van hem te bekennen; we hebben vele zonnige dagen voor de boeg. Maar het peil van het Meer van Galilea zal de komende dagen zeker nog flink verder stijgen. De beken zitten vol met water, de watervallen in de Golan zijn een trekpleister voor veel dagjesmensen. En ook de berg Hermon lokte natuurlijk met dit prachtige zonnige weekeinde duizenden Israëli's naar het noorden. Degenen die op tijd arriveerden en tot de gelukkigen behoorden die nog op de berg werden toegelaten, hadden vast een hoop plezier.

En hier nog een paar indrukken van de Israëlische winter, een van de meest regenrijke van de afgelopen jaren.

Een winters weekeinde op de Hermon

Na een pauze van twee dagen van de werkelijke gebeurtenissen werken we weer aan onze nieuwsberichten uit Israël. Samen met de hele redactie van Israel Today wens ik u nog een prettige en rustige zondag. Wij beginnen al aan de nieuwe werkweek. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.