Premier Netanyahu brengt staatsbezoek aan Tsjaad

Sunday, January 20, 2019 |  Redactie Israel Today
Premier Benjamin Netanyahu landde zondagochtend in de hoofdstad van Tsjaad, Ndjamena, waar hij werd ontvangen door een erewacht en verwelkomd door de Tsjadische minister van Buitenlandse Zaken Mahamat Zene en andere notabelen.

Dit is het eerste bezoek van een Israëlische premier aan Tsjaad in 50 jaar, toen de toenmalige premier Golda Meir het land bezocht. Dit is een tegenbezoek van Netanyahu nadat de president van Tsjaad, Idriss Deby Itno, eind november de Joodse Staat een bezoek bracht.

Voor zijn vertrek zei Netanyahu op de luchthaven Ben Goerion (video): 'Ik begin nu aan een nieuwe historische en belangrijke doorbraak, in Tsjaad, een enorm moslimland dat grenst aan Libië en Soedan. Dit maakt deel uit van de revolutie die we in de Arabische en islamitische wereld doormaken. Ik heb u beloofd dat dit zou gebeuren. Er zal meer belangrijk nieuws zijn. Er zullen meer landen zijn.
Dit is zeer verontrustend voor Iran en de Palestijnen en veroorzaakt zelfs verontwaardiging onder hen. Zij proberen dit te voorkomen. Zij zullen niet slagen'.

Na zijn ontvangst ging Netanyahu naar een besloten bijeenkomst met de president van Tsjaad, Idriss Deby Itno (foto: Kobi Gideon/GPO).

Tijdens het korte bezoek aan Tsjaad werd melding gemaakt van de hervatting van de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen.

Netanyahu schreef in zijn Twitter-account: 'Ik heb met de president van Tsjaad een overeenkomst gesloten: We hervatten de diplomatieke betrekkingen'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.