Holocaust-overlevende eet Falafel met de president

Friday, January 18, 2019 |  Redactie Israel Today
President Re'oeven Rivlin en zijn vrouw Nechama nodigden gisteren David (Dugo) Leitner uit voor een falafel diner. Waarom Falafel? Dugo was op 14-jarige leeftijd samen met 60.000 Joden op de dodenmars van Auschwitz.

Uitgeput en uitgehongerd marcheerde hij kilometers ver en droomde van de 'Bilkelach' broodjes die hij in Israël zou eten. Dugo overleefde. En toen hij voor het eerst de Machane-Yehuda-markt in Jeruzalem bezocht, zag hij ook voor het eerst in zijn leven Falafel. Op dat moment herinnerde hij zich de broodjes waarvan hij in moeilijke tijden had gedroomd.

Sindsdien gaat Dugo elke 18 januari, de dag dat het concentratiekamp Auschwitz werd bevrijd, naar een kleine falafelstand in Ashdod om zijn leven daar te vieren met het eten van falafel. Het 'House of Testimony' in de moshav Nir Galim begeleidt hem bij dit project.

Dugo vertelde de president en zijn vrouw Nechama over de mars van Auschwitz: 'Ik liep met gesloten ogen. Ik kon ze niet openen vanwege de zware sneeuw. Tijdens de mars viel ik in slaap en droomde van mijn moeder. Ze vertelde me altijd dat we in Israël zouden leven en dat in Israël de 'Bilkelach' aan de bomen zouden groeien.

Dugo in gesprek met president Rivlin (Foto's: Mark Neimann/GPO)

De president was geraakt door het verhaal en zei: 'Uw gewoonte om elk jaar falafel te eten heeft ons echt geraakt. Sinds ik uw verhaal heb gehoord, heb ik gehoopt om bij u te zitten en falafel te eten.' En dat is precies wat er gisteren gebeurde.

Elke 18 januari eet Dugo falafel. Hij eet de falafel niet alleen. Hij wordt vergezeld door zijn vrouw, de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen en vele anderen. Iedereen eet een portie falafel met Dugo. 'Am Yisrael Chai', hoort men steeds weer, 'Het volk Israël leeft'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.