Groeten uit Israël: Regen een zegen voor het Meer van Galilea

Friday, January 18, 2019 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Vanochtend heb ik voor het eerst sinds lange tijd mijn jasje thuis gelaten toen ik mijn zoon naar school reed. Niet dat het nu enorm warm is geworden, maar in vergelijking met de 6 graden in Modi’in en de 3 graden in Jeruzalem, waren de huidige 11 graden kinderspel voor mij.

Ik heb mijn zoon deze vrijdag iets eerder naar school gebracht dan anders. Hij had vanochtend een van de eerste proefwerken Engels, dat van invloed is op het eindexamencijfer. Het is een zogenaamd intern eindexamen­ proefwerk, dat 30 procent van het eindcijfer uitmaakt. Gisteren kreeg ik van de whatsapp-groep van zijn klas nog een herinnering aan het proefwerk toegestuurd, waarin ons het belang van het proefwerk werd uitgelegd, en ook dat er geen tweede mogelijkheid zal zijn om dit proefwerk te maken. Ons als ouders werd verzocht ervoor te zorgen dat onze beschermelingen ook op het proefwerk zullen verschijnen. Vroeger had je zoiets niet. En toch zijn wij op de eindexamen proefwerken verschenen, nietwaar?

Ja, nu wordt het langzamerhand serieus. De schooltijd van onze jongste zoon neigt naar het einde. En daarmee zullen ook wij afscheid nemen van het Israëlische schoolsysteem. Dat is nu niet als kritiek bedoeld, maar het is gewoon leuk om daarmee af te sluiten. Met de kleuterschool meegeteld, hebben we komende zomer 22 jaar in dit systeem meegedraaid, dat is nu genoeg. Het officieel 'kosteloze' onderwijs voor de kinderen was een zeer dure aangelegenheid.

Een paar dagen geleden kreeg onze jongste zoon zijn officiële oproep voor militaire dienst. Het was overigens zijn tweede, want de datum werd gewijzigd. Binnenkort begint er een nieuw hoofdstuk voor ons gezin, wanneer ook de laatste van onze kinderen in militaire dienst gaat. Onze dochter zal dan alweer een gewoon burger zijn. Wat gaat de tijd toch snel.

En juist nu, terwijl ik dit schrijf, komt buiten de zon tevoorschijn. Zoals het ook hoort in het weekeinde. Ook vorige week hadden we een prachtige zonnige shabbat.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Deels helder, deels bewolkt, met een lichte temperatuur­stijging, maar voor het jaargetijde nog steeds te koud. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 11 graden, Tel Aviv 16 graden, Haifa 15 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 17 graden, aan de Dode Zee 19 graden, Be'erSheva 16 graden, Eilat aan de Rode Zee 20 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer 14,5 centimeter gestegen en staat nu op 214,815 meter onder de zeespiegel.

Wat vindt u van het waterpeil van het Meer van Galilea? Er stroomt steeds meer water het meer in. Wat is dat een prachtige winter. Ook vandaag hebben we weer een video van het weer in Israël.

Veel water in het noorden. Rivieren bij Tziporie, ten noorden van Nazareth, en in het Honing reservaat op de Golanhoogten

En nu wens ik u, mede namens mijn fijne collega’s van Israel Today, een prachtig weekeinde en een gezegende shabbat. Het ga u goed.

Shabbat shalom, vandaag weer vanuit Modi’in!

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.