Trump's gelekte vredesplan: Nepnieuws of proefballon?

Thursday, January 17, 2019 |  Ryan Jones, Redactie Israel Today
Israëli's werden woensdag verrast toen hun avondnieuws de mogelijke details aankondigde van het vredesplan voor het Midden-Oosten van president Donald Trump, die niet helemaal pasten bij wat ze van de Amerikaanse leider zouden kunnen verwachten.

Volgens journalist Barak Ravid van Channel 13 News, die een 'Amerikaanse topambtenaar' aanhaalde, was Trump van plan om de Palestijnen een volledig soevereine Staat aan te bieden op 85 tot 90 procent van de Westelijke Jordaanoever, met de Arabische wijken van Oost-Jeruzalem als hoofdstad.

De Amerikanen zouden ook eisen dat geïsoleerde Joodse nederzettingen zich niet buiten hun grenzen uitbreiden en dat illegale voorposten volgens het plan worden ontruimd. Over het geheel genomen zou de Palestijnse staat groter zijn dan twee derde van de huidige A- en B-gebieden, die al onder controle van de Palestijnse Autoriteit staan.

Het bericht beweerde verder dat Trump wil terugkeren naar een lang verworpen VN-voorstel, om Jeruzalem's Oude Stad en haar directe omgeving, onder een vorm van internationaal toezicht te plaatsen.

Na de publicatie van het plan heeft de partij Nieuw Rechts van Naftali Bennet en Ayelet Shaked een verklaring uitgegeven, waarin staat dat zij nooit in een regering zouden zitten die Jeruzalem zou verdelen en een Palestijnse Staat zou oprichten.

Door de betrokkenheid tot nu toe van de regering-Trump bij het Israëlisch-Palestijnse conflict waren de meeste Israëliërs gaan geloven, dat de tijd voorbij was dat de Palestijnse Autoriteit haar vredesverplichtingen kon verwaarlozen en toch aangeboden zou krijgen dat aan bijna al haar eisen wordt voldoen.

Maar het aanbod om hun een volledig soevereine Staat te geven op het grootste deel van de bijbelse gebieden van Israël en Jeruzalem te verdelen, zou op het tegendeel wijzen, vooral wanneer de Palestijnse Autoriteit nog steeds aanzet tot haat en geweld tegen de Joodse bevolking van Israël.

Het Witte Huis verwierp onmiddellijk het rapport van Channel 13 als 'onnauwkeurig'. De speciale gezant van Trump voor het Midden-Oosten, Jason Greenblatt, twitterde: 'Hoewel ik @BarakRavid respecteer, is zijn bericht via Israëls Channel 13 niet nauwkeurig. Speculatie over de inhoud van het plan is niet nuttig. Zeer weinig mensen op de planeet weten wat er in het plan zit'.

Fakenieuws of een proefballonnetje?
Dus, het was gewoon weer een geval van nepnieuws? Dat is mogelijk. Israël lijdt daar net zozeer onder als Amerika.
Of misschien was het de regering-Trump die een proefballon stuurde, om te zien welke bepalingen sterk zouden worden afgewezen, en welke in zekere mate worden geaccepteerd door de betrokken partijen. Het is niet ongewoon voor de Amerikanen om zoiets te doen.

Hoe dan ook, één aspect van het verhaal dat grotendeels wordt genegeerd, dat inderdaad nu al meer dan twee decennia wordt genegeerd, is dat de Palestijnse Autoriteit elk voorstel afwijst dat niet aan 100 procent van haar eisen voldoet, en dan nog wat.
PA-leider Machmoud Abbas verwierp al maanden geleden Trump's 'Deal van de Eeuw', voordat er zelfs maar details bekend waren, omdat hij wist dat de Amerikanen hem niet alles zouden bieden wat hij en de Palestijnen eisten. Om dezelfde reden weigert hij sinds de tweede termijn van de voorganger van de Trump, Barack Obama, om weer te gaan onderhandelen met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Het is Abbas' afwijzende benadering die suggereert dat Trump een proefballon stuurde, en dat Ravid en Channel 13 in feite niet onnauwkeurig rapporteerden. Trump weet dat hij de Palestijnen iets heel goeds moet geven om hen weer naar de onderhandelingstafel te krijgen, zodat hij misschien probeerde te zien hoever de Israëli's hiervoor zouden gaan.

Het probleem met die benadering, als dat hier inderdaad gebeurt, is dat Trump, net als al zijn voorgangers vanaf Jimmy Carter, niet heeft begrepen hoe onbuigzaam het Palestijnse leiderschap is geworden.
De voormalige Israëlische premier Ehud Barak heeft al geprobeerd de Palestijnen alles te bieden wat Trump de Palestijnen nu naar verluidt te bieden heeft, en nog veel meer - maar Yasser Arafat gooide het in zijn gezicht terug. Abbas, die door Arafat werd begeleid, gaat nu geen Palestijnse Staat accepteren op minder dan de wapenstilstandslijnen van voor 1967, of een onvolledig Oost-Jeruzalem goedkeuren. Hij heeft zijn volledige ziel en zaligheid gezet op het verwerpen van dergelijke compromissen.
Het is een illusie voor iedereen om te denken dat ze de Palestijnse leiders nu uit deze boom naar beneden kunnen laten klimmen, zelfs voor een 'master dealmaker' zoals Trump.

Begin deze maand zei de Amerikaanse ambassadeur in Israël, David Friedman, dat de Verenigde Staten hun vredesplan niet in de nabije toekomst zullen publiceren. De publicatie wordt enkele maanden uitgesteld. De komende verkiezingen in Israël waren een factor, maar niet de enige, voor deze beslissing.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.