Hoe Israël eraan werkt om de Iraanse as te verslaan

Thursday, January 17, 2019 |  Yochanan Visser
Dinsdag was de benoemingsceremonie van de nieuwe IDF stafchef Aviv Kochavi. Premier Benyamin Netanyahu zei tijdens de ceremonie dat Iran snel uit Syrië moet verdwijnen. ‘Ik zeg u, ga er snel uit. Wij zullen niet ophouden met aanvallen,’ vertelde Netanyahu aan de deelnemers aan de ceremonie.

Zijn uitspraken volgden op een officiële verklaring aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering in Jeruzalem op zondag. Netanyahu bevestigde toen de recentste Israëlische actie tegen Iran in Syrië.
‘Net in de laatste 36 uur viel de luchtmacht Iraanse pakhuizen aan met Iraanse wapens op de internationale luchthaven in Damascus. De opeenstapeling van recente aanvallen bewijst dat we meer dan ooit vastbesloten zijn om actie te ondernemen tegen Iran in Syrië, net zoals we beloofd hebben,’ vertelde Netanyahu zijn kabinet.
De Israëlische leider beweerde dat de IDF (het leger) en de IAF (de luchtmacht) ‘met indrukwekkend succes hadden gewerkt om de militaire verschansing van Iran in Syrië te blokkeren’ en ‘Iraanse en Hezbollah doelwitten honderden keren’ getroffen hadden.

In interviews met Israëlische omroepen en The New York Times (NYT) onthulde de vertrekkende stafchef van de IDF, Gadi Eisenkot, meer over hoe het Israëlische leger erin geslaagd was om de Iraanse militaire opbouw in Syrië en Libanon in te perken.
Eisenkot zei dat het Israëlische leger ‘duizenden aanvallen’ had uitgevoerd tegen de Iraanse as in Syrië. In 2018 alleen al werden meer dan 2.000 raketten en bommen gebruikt om Iran te verhinderen zijn troepen op te bouwen in het door oorlog verscheurde land.
De vertrekkende IDF-commandant bevestigde ook dat Israël kon proberen Qassem Soleimani, de slimme commandant van de Quds-brigade van het Iraanse Revolutionaire Garde Korps (IRGC), te vermoorden.
Soleimani is de drijvende kracht achter de poging om Israël te omsingelen. Hij heeft koepelorganisaties van sjiitische milities in zowel Syrië als Irak opgericht die functioneren als Irans bondgenoten in de regio.

Eisenkot beweerde dat het Israëlische leger de Iraanse militaire opbouw in Syrië effectief had tegengehouden. Daarnaast bevestigde hij dat Iran zich nu meer verschanst in Irak. Het noordelijke deel van het land is na de ondergang van het ISIS-kalifaat in handen gevallen van de door de IRGC opgerichte Hashd Al-Shaabi organisatie. Deze organisatie bestaat overwegend uit sjiitische milities.

Het keerpunt in de heimelijke oorlog tussen Israël en Iran kwam toen Soleimani in de nacht van 10 mei 2018 opdracht gaf tot de lancering van 30 raketten in de richting van Noord-Israël. Geen van deze raketten bereikte zijn doel, maar deze actie gaf de IAF de kans om de Iraanse as in Syrië een verwoestende klap te geven.
Een vloot van 28 F-15 en F-16 gevechtsvliegtuigen lanceerde raketten en liet bommen vallen op ‘80 afzonderlijke Iraanse militaire en Assad-regime doelen in Syrië’, aldus Eisenkot.
De voormalige stafchef stelde dat als gevolg van de zorgvuldig voorbereide operatie (die door de IDF 'Operatie Schaak' werd genoemd) Soleimani besloot om zijn troepen terug te trekken uit de Golanhoogten. Hij verlegde zijn focus vervolgens van Syrië naar Libanon en Gaza.

De vernietiging van Hezbollah's aanvalstunnelproject (Operatie Noordelijk Schild) en de onthulling dat Iran Hezbollah actief hielp met de omzetting van onzuivere raketten in GPS-geleide raketten, hebben echter ook een verwoestende klap toegebracht aan het Israël-project van Soleimani.
De ontmaskering van de ondergrondse raketfabrieken die Hezbollah met Iraanse hulp in het gebied rond Beiroet bouwde, dwong de Iraniërs en Hezbollah tot ontmanteling van het project, aldus de Israëlische regering.
Operatie Noordelijk Schild heeft tot nu toe geleid tot de vernietiging van zes aanvalstunnels die de Israëlische grens al overschreden. De operatie beroofde Hezbollah niet alleen van een belangrijk wapen, maar leverde ook een dodelijke klap op voor het Iraanse plan om Israël te verrassen in een toekomstige meerfrontenoorlog.

De IDF-operatie herstelde ook Israëls afschrikking ten opzichte van Hezbollah, omdat het alle kenmerken van psychologische oorlogvoering droeg.
Het was geen toeval dat Eisenkot vier jaar heeft gewacht met het opdrachtgeven tot vernietiging van de tunnels, tot op het moment dat de voltooiing van de tunnels naderde.
De video van een angstige Hezbollah'er die een IDF-robot kwam inspecteren (die was uitgerust met een klein explosief apparaatje en een camera) was een ander voorbeeld van de psychologische oorlogvoering die de IDF tegen de Iraanse as gebruikt.
De beelden van de Hezbollah-mannen die op de vlucht sloegen nadat het apparaat in het gezicht van een van hen ontplofte, waren zeer vernederend voor de Iraanse bondgenoot.

Dan is er Gaza, waar de Iraniërs aanvielen via hun IRGC-afdeling, de Islamitische Jihad, en de nieuwe bondgenoot Hamas, begin november 2018. Soleimani gaf naar verluidt opdracht tot de escalatie op 9 en 10 november en vroeg de Palestijnse terreurorganisaties om een nieuw front te openen in het zuiden van Israël.
Eisenkot onthulde nu waarom hij tegen een nieuwe grondoperatie in Gaza was. De voormalige IDF-chef vertelde NYT dat hij dacht dat Israël zijn aandacht moest richten op het winnen van de oorlog tegen Iran en noemde Hamas ‘een zwakke vijand’.
‘Wanneer u vele jaren tegen een zwakke vijand vecht, verzwakt het u ook’, aldus Eisenkot. Hij voegde daaraan toe dat de IDF ‘voortdurende en gestage inspanningen’ levert om de militaire mogelijkheden van Hamas en de Islamitische Jihad in Gaza te verminderen.

Zijn opvolger, Majoor-Generaal Aviv Kochavi, zal naar verwachting de verfijnde en intelligente oorlogvoering van Eisenkot voortzetten.
‘De IDF krijgt een uitstekende stafchef,’ zei president Reuven Rivlin tijdens de benoemingsceremonie van Kochavi. Premier Netanyahu prees de nieuwe IDF-stafchef voor zijn out-of-the-box manier van denken.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.