Groeten uit Israël: Natte sneeuw en hagelbuien

Thursday, January 17, 2019 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers,

De meteorologen kunnen uiteindelijk tevreden zijn, ze hadden gelijk met hun weerbericht voor Jeruzalem. Gisteravond heeft het echt gesneeuwd. Ik was al thuis in Modi’in toen op de tv en de radio over de eerste sneeuwvlokken in Jeruzalem werd bericht. De weermannen van de verschillende tv-zenders moesten gisteravond in Jeruzalem buiten in de kou doorbrengen om vooral niet het moment te missen waarop allen hebben gewacht: sneeuw in Jeruzalem.

En toen kwam hij, niet in overdreven hoeveelheden, maar toch nog zoveel dat de stad voor een korte tijd onder een witte deken lag. Ach, wat houden Jeruzalemmers van deze aanblik, zoals u ook kunt zien op de titelfoto van vandaag. Nauwelijks vallen de eerste sneeuwvlokken uit de lucht, en de wereld is weer in orde, geen problemen meer waarover je het hoofd moet breken. Het dagelijks leven houdt even pauze. 'Het sneeuwt in Jeruzalem', 'Jeruzalem in het wit', luidden de krantenkoppen.

Voor een sneeuwbalgevecht lag er gisteravond net voldoende sneeuw in Jeruzalem, (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Veel scholieren in Jeruzalem hadden gehoopt vandaag niet naar school te hoeven, zoals meestal wanneer er sneeuw ligt. Maar dat werd niets, de sneeuw van gisteren was slechts een voorproefje voor dat wat er misschien nog komt. Tijd genoeg voor nog een sneeuwdag hier in Jeruzalem. Ik herinner me winters waarin we pas in maart een aanzienlijke hoeveelheid sneeuw kregen. En dus, zoals de winter zich tot nog toe heeft getoond, is echt alles nog mogelijk. En kijkt u eens hoeveel water het Meer van Galilea heeft gekregen.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk tot geheel bewolkt, en koud. In het midden en zuiden kunnen er tot ’s middags nog lichte regenbuien vallen. Harde westelijke wind in bijna het hele land. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 9 graden, Tel Aviv 16 graden, Haifa 14 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 16 graden, aan de Dode Zee 20 graden, Be'er Sheva 14 graden, Eilat aan de Rode Zee 18 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is 10,5 centimeter gestegen en staat nu op 213,96 meter onder de zeespiegel.

Hagelbuien
Gisteren was het echt een heel stormachtig dag. Op mijn weg naar de bus werd ik verrast door een zware hagelbui. Die niet zo kleine hagelstenen deden echt pijn als ik ze op mijn gezicht kreeg. De harde wind gaf ze nog meer kracht. Kort daarna zat ik gelukkig in de bus naar Modi’in, waar het ook echt koud was. Later op de avond hadden we bij ons ook een wolkbreuk-achtige hagelbui, terwijl we op tv de berichten over de eerste sneeuw in Jeruzalem zagen. En nu een paar indrukken van de winterse dag van gisteren in Israël.

Winter in Israël

Bijna al het nieuws werd door het weer en de sneeuw naar de achtergrond gestuurd. En het is ook wel eens heel leuk om je gewoon een keer te ontspannen en van het moment te genieten. En nu beginnen we met frisse energie aan de nieuwe dag, met hopelijk alleen goed nieuws uit Israël. Saai zal het niet worden. Het is nooit saai hier in Israël, in alle opzichten.

Voor een klein sneeuwmannetje op het balkon van ons redactiekantoor was er vanochtend nog genoeg sneeuw. (Foto: Dov Eilon)

En met dit kleine sneeuwmannetje van Israel Today wens ik u, samen met de hele redactie, een prachtige en rustige donderdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem,


Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.