Groeten uit Israël: Jeruzalem klaar voor het grote moment

Wednesday, January 16, 2019 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

In Jeruzalem is alles voorbereid op het grote moment. Alle voorbereidingen werden gisteren door de nieuwe burgemeester van Jeruzalem, Moshe Leon, persoonlijk begeleid. Nauwelijks is hij in zijn ambt aangetreden, of hij moet zich bezighouden met een van de voor de burgers van Jeruzalem meest geliefde gebeurtenissen. Voor de viering van de dag kondigde hij gisteren al aan dat de scholen in de hele stad vandaag al om 15 uur alle onderwijs zal stoppen (in veel scholen gaat het onderwijs door tot in de middag). Niemand zal het grote moment missen. De Jeruzalemmers zullen van de dag genieten, zei de burgemeester gisteren voor de camera’s. Op radio en tv wordt sinds gisteren over de grote gebeurtenis in Jeruzalem gesproken, alle ogen zijn gericht op de Israëlische hoofdstad. Nu hoeft hij alleen nog maar te komen, dan is alles perfect.

Nee, ik heb het niet over een verrassende gast van de staat, die naar Jeruzalem wil komen, om net als Trump onze stad als hoofdstad te erkennen. Nee, het gaat om iets veel belangrijkers. Heel Jeruzalem wacht op de sneeuw, die veel meteorologen ons voor vandaag in het vooruitzicht hebben gesteld. Maar dat had u al begrepen door de rij voertuigen op de titelfoto.

Het is gewoon veel te lang geleden dat in de stad de laatste sledenwedstrijd in het Sacherpark is gehouden. De verwachtingen zijn groot. Daar komt bij dat het helemaal niet zeker is dat het vandaag echt gaat sneeuwen. En zo ja, of de sneeuw dan ook blijft liggen, al is het maar voor korte tijd. Want morgen zal deze korte winterstorm afgelopen zijn.


De optimisten onder ons hebben voor vandaag al een sneeuwballengevecht in het Sacherpark aangemeld. Dat park is altijd het middelpunt als er sneeuw in Jeruzalem ligt.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Regenbuien met onweer, die zich in de loop van de dag vanuit het noorden over het hele land tot aan de noordelijke Negev zullen uitbreiden. Harde windstoten. In het zuiden nevelig. Op de toppen in het noorden en midden van het land sneeuwval, die zich vanaf de middag ook naar Jeruzalem kan uitbreiden. De temperaturen zullen in de loop van de dag duidelijk dalen.
De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 9 graden, Tel Aviv 15 graden, Haifa 12 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 14 graden, aan de Dode Zee 19 graden, Be'er Sheva 14 graden, Eilat aan de Rode Zee 20 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea staat nu op 214,065 meter onder de zeespiegel.

Of het nu gaat sneeuwen of niet, het was vanochtend vroeg al heel koud hier in Jeruzalem, wat mogelijk ook aan de harde wind lag, die je ook in het gezicht blies. Vanaf de middag zullen de temperaturen dan gaan dalen. Het maximum voor vandaag zal 9 graden zijn, maar in de loop van de middag zal de temperatuur dan plotseling naar 3 graden zakken. En misschien wordt het zelfs nog kouder, dat is de vraag die alle Jeruzalemmers vandaag bezighoudt.

En al er echt sneeuw komt, zou dat een welkome afwisseling zijn, die al het andere nieuws naar de achtergrond stuurt. Nu schijnt buiten in elk geval nog de zon, de lucht is stralend blauw. En hier nog een paar indrukken van de Israëlische winter, een van de regenrijkste van de afgelopen jaren.

De redactie en ik wensen u een prettige woensdag. Ook vandaag zullen we u op de hoogte houden over alles wat belangrijk is. En dat bij elk weer, het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem,

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.