Palestijnse Autoriteit wil volledig VN-lidmaatschap

Wednesday, January 16, 2019 |  Redactie Israel Today
De Palestijnse Autoriteit geeft het niet op. Volgens een bericht van het nieuwsportaal Arutz 7 zullen de Palestijnen toch een verzoek indienen om erkend te worden als volwaardig lid van de Verenigde Naties. Men zou dit doen ondanks het verwachte Amerikaanse veto, aldus de 'Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken' Riyad al-Maliki.

Afbeelding: Riyad al-Maliki (Archieffoto: Flash90)

Sinds 2012 heeft de Palestijnse Autoriteit de status van 'niet-lidstaat', wat de facto gezien kan worden als een erkenning van de 'Palestijnse Staat' door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Volledig lidmaatschap zou internationale erkenning van de ' Staat Palestina' betekenen.

Het lidmaatschap van de VN moet eerst worden bevestigd door de Veiligheidsraad, waar de Verenigde Staten het vetorecht hebben. Begin januari kondigde de minister van Buitenlandse Zaken van de Palestijnse Autoriteit, Riad al-Maliki, aan dat de Palestijnse Autoriteit zich deze maand tot de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zou wenden om de opwaardering van de status van de Palestijnse Autoriteit bij de Verenigde Naties te bepleiten.

De Israëlische VN-ambassadeur Danny Danon heeft daarop samen met andere ambassadeurs diplomatieke kanalen gebruikt, om de leden van de Veiligheidsraad ervan te overtuigen, het initiatief van de Palestijnse Autoriteit te verwerpen, omdat deze financiële steun verleent aan terroristen en hun families en ophitst tegen Israël.

De Palestijnse Autoriteit gaat nu toch een verzoek indienen: 'Het is ons duidelijk dat we een veto van de VS zullen krijgen, maar dat weerhoudt ons er niet van om ons verzoek in te dienen', zou de Palestijnse 'minister van Buitenlandse Zaken' tot journalisten hebben gezegd. Men zal zich tot de leden van de Veiligheidsraad wenden om over enkele weken een aanvraag voor volledig lidmaatschap in te dienen, aldus al-Maliki, die momenteel met de Palestijnse leider Machmoud Abbas in New York is om het Palestijnse voorzitterschap op zich te nemen van de Groep van 77, een vereniging van VN-lidstaten die voornamelijk tot de ontwikkelingslanden worden gerekend.

Kritiek op Israël
Machmoud Abbas (foto) maakte van de gelegenheid gebruik om Israël ervan te beschuldigen dat het de ontwikkeling in het Midden-Oosten belemmert. 'De voortdurende Israëlische kolonisatie en bezetting van de Staat Palestina ondermijnt onze ontwikkeling en ons vermogen tot samenwerking en belemmert de toekomstige ontwikkeling van alle volken in de regio', zei hij. Hij zei verder dat hij zich inzet voor een vreedzame oplossing om de bezetting te beëindigen en een onafhankelijke Staat Palestina te realiseren met Oost-Jeruzalem als hoofdstad, die in vrede en veiligheid zij aan zij met de Staat Israël zou bestaan.

Tot nu toe heeft de Palestijnse leider Abbas herhaaldelijk de oproepen afgewezen van premier Netanyahu, om terug te keren naar de onderhandelingstafel, en nieuwe gesprekken afhankelijk gesteld van voorwaarden. Een vredesplan dat door de VS in voorbereiding was, werd al voor de publicatie ervan verworpen. Machmoud Abbas heeft de VS geboycot sinds president Trump Jeruzalem officieel als hoofdstad van Israël heeft erkend.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.