Leeuwen van de Jordaan beveiligen de oostgrens

Tuesday, January 15, 2019 |  Redactie Israel Today
In Israël moeten ook vrouwen in militaire dienst. De afgelopen maanden is er weer fel gediscussieerd over de rol van de vrouw in het Israëlische leger. Mannen moeten twee jaar en acht maanden dienen, vrouwen twee jaar. Vrouwelijke militairen laten telkens weer zien dat ze niet onderdoen voor de mannen. Onlangs nog werd een vrouw commandant van een eskadron bij de luchtmacht. De Israëlische luchtmacht wil meer vrouwelijke piloten werven.

Toch is niet iedereen blij met een gelijkwaardige positie van mannen en vrouwen in het leger. Zo keerden tijdens een cursus parachutespringen, een paar religieuze soldaten tijdens de les hun gezicht af van de vrouwelijke instructreur. En religieuze soldaten bleven tegen de regels in, weg bij evenementen waarbij vrouwelijke soldaten zongen. Binnen het leger wordt stevig gediscussieerd over de manier waarop deze spanning kan worden opgelost.

Een paar maanden geleden slaagden dertien vrouwelijke soldaten voor een acht maanden durende opleiding tot commandant van een mobiele pantsereenheid. Ook daar bleven negatieve reacties niet uit. Volgens een brigadegeneraal van de reservetroepen zouden er genoeg mannen zijn voor die posities. Voor de opleiding hadden ze al een opleiding voltooid in de Caracal-gevechtseenheid. De Caracal is een van de twee gemengde gevechtseenheden van het Israëlische leger.

Half juli startte de Israëlische omroep KAN met de nieuwe documentaireserie ‘De Leeuwen van de Jordaan’. (Hebreeuws gesproken en ondertiteld, voor de liefhebbers). Deze gemengde gevechtseenheid beveiligt de oostgrens van Israël in de woestijn van Judea. In de documentaireserie kun je zien hoe mannelijke en vrouwelijke rekruten samen dienstdoen. In de serie komen de jonge soldaten uit zeer uiteenlopende lagen van de bevolking. Een meisje wil bewijzen dat in haar een strijdster huist. Ze wil actief zijn en zich volledig toewijden. Haar kameraad Mosje uit Kirjat Arba (de Joodse neder- zetting in Hebron) heeft zijn ouders al veel grijze haren bezorgd. Omdat hij ooit heeft vastgezeten, moest hij ervoor vechten om in het leger toegelaten te worden. Nu wil hij aan iedereen laten zien dat hij een goede soldaat is.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het oktobernummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.