Groeten uit Israël – Is uw noodverlichting in orde?

Tuesday, January 15, 2019 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

De natuur in noordelijk Israël is opgefrist door de vele regenbuien van de laatste dagen. Ook deze geiten op de Golanhoogten hebben er van genoten.

Vandaag is de dag weer zo begonnen als ik het graag heb. Toen ik hier in Jeruzalem uit de bus stapte, scheen de zon weer vanuit een wolkeloze blauwe hemel. En het was lang niet zo koud als gisteren. Volgens de weerberichten bevinden we ons nu in de stilte voor de storm. Want voor morgen wordt de tot nog toe koudste dag verwacht, met veel storm, regen, onweer en misschien zelfs wat sneeuw in Jeruzalem. En inderdaad is er een kans dat we in de nacht naar donderdag een paar centimeter sneeuw krijgen.

Het stadsbestuur is gisteren begonnen om zich op de eventuele sneeuw voor te bereiden en heeft het 'sneeuwalarm' uit de la gehaald. Er werd niet minder dan 200 ton zout besteld, dat al vanaf vandaag op de belangrijkste wegen wordt gestrooid. Bulldozers worden voorbereid om als sneeuwschuiver te kunnen dienen, de stedelijke voertuigen worden van sneeuwkettingen voorzien.


'Jeruzalem bereidt zich voor (en hoopt) op SNEEUW!'
*** Belangrijke update - Deel! ****
In de komende dagen verwachten we stormachtig weer, extreme kou en misschien zelfs wat sneeuw.
Hier zijn enkele tips om u voor te bereiden:

Op de Facebookpagina van de stad Jeruzalem worden tips gegeven hoe de burgers zich op de mogelijke sneeuw moeten voorbereiden, zoals controleren van de verwarming, en de elektrische aansluitingen. Er wordt geadviseerd om noodverlichting beschikbaar te hebben, en om ook voor een niet-elektrische verwarmings­mogelijkheid te zorgen, voor als de stroom uitvalt. Ja, zoiets heb je hier ook nog, vooral daar waar bovengrondse leidingen zijn. Verder wordt geadviseerd om ’s nachts de waterkraan een beetje te laten druppelen, als bescherming tegen het bevriezen. Inderdaad herinner ik me een winter waarin de waterleidingen dichtgevroren waren. Diezelfde tips worden ook gegeven op een door de stad speciaal voor sneeuwalarm ingerichte internetpagina.

In Jeruzalem houdt men ervan, met dit onderwerp bezig te zijn. Het is ook alweer een tijd geleden, sinds hier de laatste fatsoenlijke sneeuw viel. Zelf verwacht ik niet dat we in de nacht naar donderdag een wit Jeruzalem zullen beleven, ook al zouden er misschien een paar natte sneeuwvlokken vallen. Maar ook de voorbereiding en het verwachten van de sneeuw doen het hart van veel Jeruzalemmers sneller kloppen. Maar wie weet, misschien worden we verrast en krijgt Jeruzalem inderdaad iets van de witte pracht mee.

En nu wordt het tijd voor het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, met een lichte temperatuur­stijging. Aan de kust waait een stevige wind, die tegen de avond nog harder wordt. In het midden en zuiden van het land kan het heiig worden. De komende nacht kunnen in het noorden hier en daar wat regenbuien ontstaan.
De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 11 graden, Tel Aviv 17 graden, Haifa 14 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 17 graden, aan de Dode Zee 20 graden, Be'er Sheva 16 graden, Eilat aan de Rode Zee 19 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer twee centimeter gestegen en staat nu op 214,115 meter onder de zeespiegel.

Na de stormachtige dag van gisteren, met veel overstromingen in het noorden, zal het vanochtend eerst helder zijn, totdat het dan ’s nachts weer begint.

Overstromingen in de steden Tamra en Sachnin, een zinkgat in de weg in Kiriat Jam

En nu begint er een nieuwe dag, met hopelijk alleen goed nieuws. Als complete redactie van Israel Today wensen wij u een prettige en vreedzame dag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.