Verkiezingen: Partijen splitsen en hergroeperen zich

maandag 14 januari 2019 |  Tsvi Sadan
Het is nu negentig dagen voor de vervroegde verkiezingen, en de Israëlische politiek is in wanorde. Onze politieke spelers splitsen zich af van bestaande partijen of vormen nieuwe partijen. Tot nu toe hebben zeven nieuwe partijen zich aangemeld om mee te dingen naar de 120 zetels in de Knesset.

◘ Hoewel de Zehut (Identiteitspartij) van de rechtse activist Moshe Feiglin al in 2015 is opgericht, zal zij zich voor het eerst kandidaat stellen voor verkiezingen.
◘ De huidige minister van Onderwijs Naftali Bennett en de minister van Justitie Ayelet Shaked hebben de partij Het Joodse Huis verlaten en de partij Hayemin Hechadash, Het Nieuwe Rechts, gevormd.
◘ De centrum-rechtse Orly Levy Abekasis, momenteel een onafhankelijk lid van Knesset, heeft de nieuwe partij Gesher (Brug) gevormd.

◘ Voormalig stafchef van de IDF Benni Gantz (als links geïdentificeerd door Netanyahu) heeft onlangs zijn partij Chosen (Resilience, Veerkracht) opgericht.
◘ Moshe 'Bogie' Ya'alon, die ook een voormalige stafchef van de IDF en minister van defensie is, vormde de nieuwe Telem (Furrow) partij.
◘ Generaal (gep.) Yom-Tov Samia, tot voor kort lid van de Arbeidspartij, richtte Beyachad op. Dat is het Hebreeuwse woord voor 'samen', dat hij gebruikt als acroniem voor: blijf ademen, veiligheid, Joods-Israël, sociaal-educatief, democratisch.
◘ Generaal (gep.) Gal Hirsch, recentelijk kandidaat voor hoofd van de politie, heeft de nieuwe partij Magen Israel (Shield of Israel) opgericht.

◘ Achmed Tibi bracht de Arabische gemeenschap in verwarring door zijn seculier-Arabische Ta'al-factie (acroniem voor de Arabische Beweging voor Vernieuwing) terug te trekken uit de Verenigde Arabische Lijst.

Van de tot nu toe zeven nieuwe partijen staan er vier onder leiding van ex-generaals. Van de partijen van de generaals blijkt uit peilingen dat Chosen (Veerkracht) maar liefst 11 zetels zal krijgen, ondanks het feit dat partijleider Gantz nog niets bekend heeft gemaakt over zijn politieke platform.

Nieuwe allianties
Naast de nieuwe partijen ontstaan er nieuwe allianties tussen bestaande partijen.
Het meest opvallend is de mogelijkheid om alle orthodoxe partijen te verenigen, waaronder de Ashkenazische facties Agoedat Yisrael en Yahadoet Hatorah (onderdeel van de partij Verenigd Torah Jodendom, 6 zetels) en de Mizrachische partij Shas (7 zetels),. Als deze zich verenigen, is de kans groot dat zij na Likoed de op een na grootste Knesset-fractie kunnen worden.
Er zijn ook geruchten dat de verstrooide extreem-rechtse partijen National Home, Yachad en Otzma Yehudit zich zouden kunnen verenigen en samen een solide vertegenwoordiging van zeven zetels zouden kunnen winnen.

Met al deze herschikkingen is het huidige politieke beeld nogal vaag, maar er blijft weinig twijfel over bestaan dat rechts, verdeeld zoals het er nu uitziet, toch een stevige meerderheid zal krijgen. Als de extreem-rechtse partijen en orthodoxe partijen zich verenigen - en de kans is groot dat ze zich verenigen - zal de Likoedpartij, die naar verwachting minstens 30 zetels zal hebben, de volgende regering vormen.

Wat links betreft, geven de opiniepeilingen de Arbeidspartij slechts zeven zetels, veel minder dan de 24 die hij nu heeft. Maar als links erin slaagt om een eigen blok te vormen, bestaande uit de centristische partij Yesh Atid en de nieuwe partij van Benny Gantz, dan is het mogelijk dat zij, samen met de extreem-linkse Meretz-partij en de Orthodoxen (die hebben laten zien dat ze zich ook bij een linkse coalitie zullen aansluiten), de volgende regering kunnen vormen.

Echter, gezien het feit dat alle nieuwe spelers hun kaarten nog steeds tegen hun borst houden, is de uitslag van de verkiezingen verre van beslist, zeker als je bedenkt dat premier Netanyahu's rechtszaken opdoemen. Als de procureur-generaal besluit om Netanyahu voor de verkiezingen aan te klagen, kan het zijn dat hij gedwongen wordt om af te treden midden in zijn campagne. Een dergelijk scenario zou verschrikkelijk zijn voor de electorale hoop van de Likoed, en daarom doet Netanyahu er alles aan om de beslissing van de procureur-generaal uit te stellen tot na de verkiezingen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.