Duizenden Gazanen ontsnappen uit de Gazastrook

Monday, January 14, 2019 |  Redactie Israel Today
Duizenden jonge Gazanen, waaronder veel artsen, hebben de afgelopen acht maanden de Gazastrook verlaten. Het nieuwsportaal Ynet meldt dat tussen mei en september 2018 de helft van de mensen, die de Gazastrook verlieten, niet terugkeerden.

Afbeelding: Bewoners van de Gazastrook die wachten bij de grensovergang in Rafah (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Volgens het verslag van Ynet vertrokken tussen mei en september, toen de grensovergang bij Rafah open was, 36.000 inwoners van Gaza naar Egypte. Tot op heden zijn er echter slechts 17.000 van hen teruggekeerd naar Gaza, wat betekent dat één op de twee Gazastrook heeft verlaten om naar een andere plaats op de wereld te gaan. Een feit waarover Hamas liever niet wil praten.

De reden hiervoor is de moeilijke situatie in de Gazastrook, waar de werkloosheid op 53 procent ligt en het gemiddelde dagloon rond de 62 shekel (ca. 15 euro) bedraagt. Veel jonge, goed opgeleide mensen zien in de Gazastrook geen mogelijkheid om zich te ontwikkelen. Zelfs een succesvolle opleiding staat niet garant voor een zekere toekomst, zoals een jonge, succesvolle afgestudeerde in de economie zei.

Maar het verlaten van de Gazastrook is niet goedkoop. Elke dag verlaten slechts enkele tientallen of enkele honderden mensen de Gazastrook, afhankelijk van het door de Egyptische autoriteiten goedgekeurde aantal. Daarom is de wachtlijst lang, tenzij men zich aanmeldt voor een speciale lijst die wordt bijgehouden door een privé-kantoor in samenwerking met Egyptische ambtenaren. Om op deze lijst te komen, moet je echter wel betalen. En niet te weinig. Volgens het verslag kost de inschrijving op de lijst 1500 dollar, een enorm bedrag vergeleken met het gemiddelde inkomen in de Gazastrook. Maar vaak is dit de enige manier om de Gazastrook te verlaten, tenzij je ziek bent en een speciale behandeling nodig hebt of student bent.

Paspoortcontrole bij de grensovergang van Rafah naar Egypte (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Het feit, dat juist veel artsen de strook verlaten, is een groot probleem geworden. De medische zorg staat daar altijd op het punt om in te storten, er ontbreken toch al veel artsen. Maar voor sommige artsen was de persoonlijke toekomst van hen en hun families belangrijker. Daarom besloten ze de Gazastrook te verlaten. Volgens het verslag verlieten tot november 82 artsen de Gazastrook en keerden niet terug.

Overigens legt een van de artsen die Gaza verlieten, de schuld van de slechte economische situatie bij de Palestijnse leider Machmoud Abbas, en niet bij Israël. De situatie was verslechterd als gevolg van de economische sancties, opgelegd door de Palestijnse Autoriteit, zei een arts. Zijn salaris was verlaagd met 60 procent, waardoor de arts geen andere keuze had dan Gaza met zijn gezin te verlaten toen de grensovergang werd geopend.

De trend, dat steeds meer jongeren de Gazastrook verlaten, was voor een hoogleraar van de Islamitische Universiteit van Gaza aanleiding om in een post op Facebook een wet te eisen, die het aan gekwalificeerde mensen en werknemers van belangrijke beroepen verbiedt het land te verlaten, uit angst dat ze niet meer zullen terugkomen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.