Groeten uit Israël – Kans op sneeuw in Jeruzalem?

Monday, January 14, 2019 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Het lijkt op deze foto wel, of Tel Aviv in een dunne deken van mist is gehuld. Maar het is wat anders: een storm uit Egypte bracht een wolk fijn woestijnzand mee, die als een grauwsluier over de stad ligt. We hopen nu nu op een paar regenbuien om het zand weer weg te spoelen.

Het is me volkomen duidelijk dat wij hier bij ons niet met uw winter in Europa kunnen concurreren. Maar dat maakt me niets uit, vanochtend vroeg was het hier in Jeruzalem gewoon ijskoud. En ik ben niet echt wat je noemt een 'koukleum'.
Mijn mobieltje zei me dat de temperatuur hier in Jeruzalem 5 graden was. Mijn weer-app geeft ook de 'gevoelstemperatuur' aan, en die werd vanochtend vroeg als 0 graden vermeld. Koud, zei ik toch al.

Ook in Modi’in was het vanochtend vroeg erg koud, hoewel met 9 graden nog wel uit te houden. Maar hier in Jeruzalem merk je meteen het temperatuurverschil. De lucht is grauw, het is zo’n atmosfeer van ‘stilte voor de storm’. Echt spannend wordt het woensdag, want voor die dag heeft men ook voor de toppen in het midden van het land sneeuw in het vooruitzicht gesteld, 'kans op sneeuw in Jeruzalem'. Dat is altijd weer die toverachtige zin die alle Jeruzalemmers graag horen, nou ja, bijna alle. Dan begint hier de mobilisatie voor de verwachte sneeuw. Ook al zijn het maar enkele vlokken, deze hele stemming, de vreugde vooraf, is altijd leuk. Het wordt echt weer eens tijd dat we hier wat sneeuw krijgen. Ik zal me laten verrassen.

Ik kan me de sneeuwdagen goed herinneren, toen we in Jeruzalem woonden en onze kinderen klein waren. De verwachting van de toegezegde sneeuw, en dan de spanning ’s&nbps;ochtends vroeg bij het openen van de rolgordijnen of het buiten werkelijk wit is, dat maakte ons altijd heel blij. Vaak kon je al aan de geluiden van buiten horen of het gesneeuwd had of niet. Maar nu wonen we in Modi’in, daar kunnen we lang wachten op een sneeuwvlokje, dat komt gewoon niet. Jammer eigenlijk. Slechts een paar kilometer verderop, vanaf Bet Horon en heel zeker in Givat Ze’ev, ligt af en toe sneeuw. Vijf jaar geleden, toen er in Jeruzalem bijzonder veel sneeuw lag, liep de sneeuwgrens precies langs het controlepunt voor Givat Ze’ev. Ik probeerde destijds om voor mijn werk naar Jeruzalem te komen, maar moest weer omkeren en terugrijden naar Modi’in. De weg was afgesloten, ik moest me er maar bij neerleggen dat er in Modi’in geen sneeuw lag. Voor een voormalige Jeruzalemmer is dat niet altijd makkelijk.

Bij de controlepost voor Givat Ze’ev moest ik destijds omkeren, daar lag de sneeuwgrens, in december 2013 (Foto Dov Eilon)

En na deze herinneringen aan de sneeuw wordt het tijd voor het weerbericht voor vandaag in Israël: Vooral in het noorden en aan de kust hier en daar een regenbui, die met onweer gepaard kan gaan. Op de berg Hermon valt sneeuw. Stevige wind. In het midden en zuiden van het land wat nevelig.
De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 10 graden, Tel Aviv 15 graden, Haifa 13 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 15 graden, aan de Dode Zee 22 graden, Be'er Sheva 15 graden, Eilat aan de Rode Zee 19 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer drie centimeter gestegen en staat nu op 214,135 meter onder de zeespiegel.

De berg Hermon krijgt al vanaf vandaag een nieuwe lading verse sneeuw. Daarginds is men daar heel gelukkig mee. Het is alleen jammer dat het zo moeilijk is om bij de gelukkigen te zijn die het lukt de berg Hermon te bereiken. De belangstelling is veel te groot, maar ook begrijpelijk.

Hoogstwaarschijnlijk sturen we vandaag het nieuwe februarinummer van het blad Israel Today naar de drukker. Dat is voor ons altijd een kleine feestdag, niet alleen vanwege de pizza die we ons daarna gunnen. En nu beginnen we aan de nieuwe dag. Zo meteen zijn er weer actuele en hopelijk goede berichten uit Israël. Samen met de hele redactie van Israel Today wens ik u een prachtige maandag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.