Onrustig weekeinde bij Gaza, een dode, een raket

Sunday, January 13, 2019 |  Redactie Israel Today
Terwijl veel Israëli's het zonnige weer van het weekend gebruikten voor een excursie in de natuur, reageerden ongeveer 13.000 inwoners van de Gazastrook op de oproep van Hamas en kwamen deze vrijdag weer naar de grens met Israël om problemen te maken met het grenshek.

Bewust van de gevaren, werden massale pogingen ondernomen om door het grenshek te breken. Ten minste drie personen slaagden erin, maar ze renden terug de Gazastrook in kort nadat Israëlische soldaten het vuur op hen openden.
Er was veel geweld tegen het hek. Stenen, explosieven en granaten werden naar Israëlische soldaten gegooid die probeerden probeerden demonstratie-verspreidende middelen de massa's van het grenshek weg te houden. Een groep Arabische vrouwen stond ook bij het hek en gooide stenen naar de soldaten. Daarbij werd een 43-jarige vrouw gedood door schoten van soldaten.

Arabische vrouwen gooien stenen naar Israëlische soldaten.

De rellen bij het grenshek waren vrijdag gewelddadiger dan in de weken daarvoor. Men zou massaal hebben geprobeerd om het hek te doorbreken. Een Israëlische soldaat raakte licht gewond door een steen. Als reactie op het toegenomen geweld viel het Israëlische leger een Hamas-basis aan.

Raket uit de Gazastrook
Gisteravond klonk de sirene weer in het zuiden, toen om 20:59 uur een raket vanuit de Gazastrook richting Israël werd gelanceerd. Kort daarna werd er een explosie gehoord. De resten van de raket werden gevonden op open terrein in het district Sdot Negev.

De reactie op de raketbeschieting liet niet lang op zich wachten. Kort voor middernacht vielen gevechts­vliegtuigen van de Israëlische luchtmacht de 'ondergrondse infrastructuur' van Hamas in de noordelijke Gazastrook aan, aldus een woordvoerder van het Israëlische leger. Er werd niet vermeld om welke doelstellingen het gaat.

Vanochtend was Hamas weer aan de beurt om te reageren. Die reageerde deze keer met een verklaring: 'Israël zet zijn campagne tegen niet-gewelddadige demonstranten voort, doodt hen opzettelijk in koelen bloede en bombardeert de bases van het verzet. Een gevaarlijke escalatie en het gebruik van vuurwapens zal het land en zijn burgers geen veiligheid brengen en het zal de volledige gevolgen moeten dragen.'

Als gevolg van het escalerende geweld blijft Israël de invoer van nog eens 15 miljoen dollar uit Qatar in de Gazastrook tegenhouden. Het geld zou eigenlijk al vorige week naar de Gazastrook worden gebracht, maar Israël hield het tegen nadat terroristen enkele ballonnen naar Israël hadden gestuurd met een modelvliegtuig met daarin een explosief.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.