Irakezen vestigen een 'Virtuele Ambassade' in Israël

zondag 13 januari 2019 |  Redactie Israel Today
De houding ten opzichte van Israël verschuift in de Arabische wereld. Dit heeft veel te maken met Iran, dat een gemeenschappelijke vijand wordt, maar nog meer met de doorsnee Arabieren, die zich eindelijk realiseren dat de Joodse Staat niet hun vijand is (waardoor tevens de steun voor de 'Palestijnse zaak', die nog steeds Israël wil vernietigen, sterk vermindert).

Twintig jaar geleden zou Irak op de lijst van meest hardnekkige vijanden van Israël in de Arabische wereld staan. Onder Saddam Hoessein vuurde Irak tientallen ballistische raketten af op Tel Aviv, het soort directe aanval dat weinig andere Arabische Staten hebben gewaagd.

Maar nu zijn er regelmatig aanwijzingen dat de gemiddelde Irakezen een positieve kijk op Israël hebben, en zelfs de massale uittocht van de oude Joodse gemeenschap van hun land betreuren.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de afgelopen jaren een aantal keren gemeld dat ongeveer de helft van de Arabische commentaren op zijn Arabisch-talige sociale media-pagina's afkomstig zijn uit Irak, en de overgrote meerderheid van denken positief over de Joodse Staat.

Onlangs besloot een groep Irakezen om via Facebook een 'virtuele ambassade' in Israël op te richten. 'Voortdurende dialoog zal onvermijdelijk leiden tot vrede', aldus de hoofdpost op de pagina 'De Virtuele Ambassade van Irak in Israël'. De pagina heeft duizenden volgers, en elk bericht lijkt een groot aantal Shares en commentaren op te leveren.

De Facebook-pagina is een initiatief van Project Schitterende Toekomst, dat de Iraakse autoriteiten ertoe aanzet om officieel een einde te maken aan decennia van het mijden van Israël en om de betrekkingen met de Joodse Staat te normaliseren.

In het oktober 2017 nummer van Israel Today Magazine spraken we met de directeur van het project, Ali A., die ons verzekerde dat er 'miljoenen Irakezen' zijn die vandaag de Joodse Staat liefhebben en steunen.

'Project Bright Future werd in 2011 opgericht om betrekkingen met Israël aan te knopen op basis van vriendschap en gemeenschappelijke belangen," legde Ali A. destijds uit. "Onze missie is om de weg te bereiden voor deze strategische relatie door communicatiekanalen op te zetten. Wij geloven dat Israël niet onze vijand is".

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.