Groeten uit Israël: Berg Hermon vol met 9000 bezoekers

Sunday, January 13, 2019 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

De nieuwe week begint. Maar eerst moet ik u nog vertellen over dat mooie weekeinde, dat helaas alweer voorbij is. Het weer was ongelooflijk mooi. Na de hele week met storm en regen hadden we twee zonnige dagen. En zolang de zon op ons scheen, was het zelfs echt warm; ik kon mijn jas thuis laten. De thermometer in mijn auto stond op 20 graden. Maar zodra de zon onderging, was het weer echt koel, zelfs bij ons in Modi’in.

Dankzij de zon konden we een deel van de shabbat in de tuin zitten. En ’s middags gunden we ons een korte wandeling in de directe omgeving. We hebben heel veel natuur om ons heen, die ook veel mensen van buiten de stad tot wandelen uitnodigt. Terwijl we dus de shabbat thuis doorbrachten, lokte het prachtige weer duizenden Israëli's de natuur in. Natuurlijk was de berg Hermon met 1,20 tot 1,50 meter sneeuw een van de belangrijkste attracties. Maar de opname­capaciteit van de berg is niet onbeperkt. Zodoende gingen vele Israëliërs al midden in de nacht op weg naar het noorden om nog een plek te krijgen. Ze kwamen al tegen 5 uur ’s ochtends op de plek aan en moesten toen nog vier uur wachten totdat ze eindelijk hun doel hadden bereikt en als een van de eersten van deze winter de helling af konden rijden.

Tegen 9 uur werd de toegangsweg gesloten. De politie liet weten dat de Hermon met 9000 bezoekers aan de top van zijn capaciteit zit. De burgers werden opgeroepen om niet meer richting de Hermon te komen. Zodoende moesten ook degenen, die al de hele tijd in de file hadden gestaan, omkeren en de zonnige dag ergens anders doorbrengen. Aan mogelijkheden is daar geen gebrek. Zo werden ook de watervallen op de Golanhoogten en de rivieren in Galilea zeer goed bezocht.

Het zonnige weer lokte duizenden Israëli's de natuur in

De 'timing' van dit prachtige weer was gewoon ongelooflijk, want vandaag zou de winter al weer terugkeren. Op de radio werd voor woensdag zelfs iets gemompeld over 'sneeuw in Jeruzalem'. Maar op dit moment neem ik dat nog niet ze serieus. Nog steeds is de lucht blauw en staan de temperaturen rond 10 graden.

En hier is het weer voor vandaag in Israël, het wordt weer iets kouder: Een merkbare daling van de temperatuur met harde windvlagen. In het noorden begint het in de loop van de dag te regenen. In de nacht zal de regen zich ook naar het midden van het land uitbreiden en kan dan van enkele losse onweersbuien worden vergezeld. Op de berg Hermon zal het weer gaan sneeuwen.
De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 11 graden, Tel Aviv 17 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 20 graden, aan de Dode Zee 21 graden, Be'er Sheva 17 graden, Eilat aan de Rode Zee 23 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is afgelopen weekeinde twee centimeter verder gestegen en staat nu op 214,165 meter onder de zeespiegel.

Maar niet alleen het noorden heeft in de winter veel te bieden. Ook het zuiden, de Negev, is nu prachtig groen gekleurd en deze werd door veel dagjesmensen bezocht.

De westelijke Negev. Het zuiden is nu groen. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

En nu beginnen we aan de nieuwe week. Er zijn weer nieuwsberichten uit Israël. Laten we hopen dat de nieuwe week een goede week zal zijn. Mijn collega’s en ik wensen u nu nog een prettige en rustige zondag. Bij ons is de werkweek al begonnen. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.