Hamas-video van mislukte Israëlische operatie in Gaza

Sunday, January 13, 2019 |  Redactie Israel Today
Hamas publiceerde zaterdag een video over de mislukte Israëlische operatie in de Gazastrook op 11 november, waarbij een Israëlische officier en zeven terroristen werden gedood.

Veel details van de resultaten van het onderzoek naar het incident, gepubliceerd op een persconferentie in Gaza, mogen in opdracht van de Israëlische militaire censuur niet worden gepubliceerd. Zo wordt de naam van de omgekomen Israëlische officier geheim gehouden.

Hamas presenteerde een video, waarin de acties van het Israëlische speciale commando en de latere ontdekking door Hamas-terroristen worden getoond. Volgens de woordvoerder van Hamas kwam het speciale commando van het Israëlische leger de Gazastrook binnen met geavanceerde technische apparatuur. Het doel van het commando zou zijn het installeren van afluisterapparatuur om de telefoongesprekken van de verschillende 'Palestijnse' groepen af te luisteren. Dit werd door Hamas verhinderd.

Israël heeft zelf, vanwege de censuur, geen verdere details gepubliceerd over het incident, dat vervolgens leidde tot de ernstigste confrontatie tussen Hamas en Israël sinds de Gaza-oorlog in de zomer van 2014, met honderden raketten uit de Gazastrook.

Volgens het bericht van Hamas duurde de Israëlische operatie bijna een heel jaar. De uitrusting en voertuigen zouden over een grensovergang voor goederen zijn binnengebracht. De woordvoerder van Hamas zei dat 15 leden van het Israëlische speciale commando de Gazastrook waren binnengekomen op een mistige nacht, een paar dagen voor 11 november. Zij hadden zich daarbij voorgedaan als medewerkers van een hulporganisatie.

Op 11 november werd de groep ontdekt door Hamas toen ze in een vrachtauto en een oud VW-busje reisden. In de daaropvolgende vuurgevechten werd, zoals gezegd, de Israëlische officier gedood, net als zeven van de Hamas-terroristen.

De gepubliceerde video van Hamas toont de afstand die het speciale commando met de auto's had afgelegd, en veel beelden van bewakingscamera's. Ook werd een video-opname van leden van het speciale commando in een kruidenierswinkel getoond. Met computeranimaties werd getoond hoe het speciale commando na het vuurgevecht hun gewonden evacueerde en naar de grens vluchtte.

In de video werden wapens en uitrusting getoond die door het Israëlische commando zouden zijn gebruikt.

In de presentatie werd de volledige naam van de gesneuvelde Israëlische officier getoond. De Israëlische militaire censuur verbiedt de publicatie in Israël.

Hamas is nu op zoek naar collaborateurs, die met Israël hebben samengewerkt, en belooft hen een prijs van 1 miljoen dollar als ze zichzelf aangeven en dubbel­agenten worden, om meer informatie over de Israëlische operatie te krijgen. Gezien de straf, die in de Gazastrook geldt voor collaboratie met Israël, is het niet zeker dat een van hen zal reageren op het aanbod van Hamas.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.