Groeten uit Israël: Ik ben nooit op de Hermon geweest

Friday, January 11, 2019 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Er is een zonnig weekeinde begonnen, het is gewoon prachtig buiten! Hier in Modi’in is geen enkele wolk aan de hemel te vinden. Het waait niet. Ik herinner me de zonnige winterdagen in Duitsland; weet u wat ik bedoel? Die aangename koelte samen met de warme zonne­stralen, hier is het nu net zo. Ik was net voor het eerst sinds dagen in onze tuin. Een paar plastic stoelen lagen hier en daar op het gazon, getuigen van de storm die we hadden. Het gazon zit vol met water, mijn planten schijnen heel tevreden te zijn, want ze zijn enorm gegroeid deze week.

Dit zonnige weekeinde lijkt wel besteld te zijn, een kleine pauze tussen twee winterstormen, want vanaf zondag­avond zou het weer opnieuw beginnen met storm en flinke regenbuien. Al jaren hebben we niet meer zo’n winter gehad. De riviertjes die het water naar het Meer van Galilea moeten brengen, zouden al eeuwen niet meer zo vol zijn geweest als nu, zei men gisteren op de tv. En het resultaat zien we in de ongelooflijke stijging van de waterspiegel van het 'Kineret', zoals wij het meer noemen.

En dat brengt ons bij het weer voor vandaag in Israël: Helder tot deels bewolkt, met een verdere lichte temperatuurstijging. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 13 graden, Tel Aviv 17 graden, Haifa 15 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 19 graden, aan de Dode Zee 21 graden, Be'er Sheva 17 graden, Eilat aan de Rode Zee 22 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is 5,5 centimeter verder gestegen en staat nu op 214,185 meter onder de zeespiegel.

Dit prachtige weer zal vandaag en morgen vele duizenden Israëli's naar het noorden lokken om de sneeuw te beleven. En er is daar heel veel sneeuw. 'Europa is hier', zeggen we dan nogal eens graag. Kijkt u zelf maar hoeveel sneeuw er op de berg Hermon is gevallen.

Een enthousiaste Israëli laat de sneeuw op de Hermon zien

En nu vertel ik u nog een geheim. Terwijl ik altijd reclame maak voor een bezoek aan de me sneeuw bedekte berg Hermon, ben ik zelf er nog nooit in geslaagd een keer daarheen te gaan. Ik kan het eigenlijk zelf nauwelijks geloven. Aan de andere kant is het mooi om nog zoiets voor de boeg te hebben. Maar verbazend is het wel.

De inkopen voor de shabbat zijn gisteren al gedaan. We schijnen eindelijk geleerd te hebben om alles wat eerder voor de bereiden. Want sinds onze zoon samen met zijn vriendin in Tel Aviv woont, is alles anders geworden. Het weekeinde heeft nu nog meer betekenis gekregen. En dan hebben we nog onze dochter, die minstens om het andere weekeinde in de legerbasis moet blijven. Het voordeel daarvan is dat we nu veel vaker een klein 'reisje' naar Tel Aviv kunnen maken om onze dochter even goedendag te zeggen.

En nu wens ik u, samen met alle collega’s van de redactie van Israel Today, een prettig weekeinde en een gezegende shabbat. Het ga u goed.

Ook het bataljon 603 op de berg Hermon wenst u Shabbat Shalom.

Shabbat Shalom!

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.