Arabische moslima: Ik ben een trotse Israëlische

Thursday, January 10, 2019 |  Redactie Israel Today
Dima Tayeh veroorzaakte een jaar geleden veel ophef, toen ze deelnam aan een Israëlische delegatie om het Amerikaanse publiek te vertellen dat Israël geen apartheidsstaat is en dat de Boycott, Divestering en Sancties (BDS) beweging schadelijk is voor zowel Joden als Arabieren.

Tayeh is een Arabische moslim, afkomstig uit de Arabisch-Israëlische stad, Qalansawe, de regio Galilea. Ze werd door velen als een verrader aangemerkt wegens haar pro-Israël activisme. Maar ze was onverzettelijk.

'Ik wilde wel, dat alle Arabische landen een democratisch systeem als dat van Israël zouden invoeren,' zei ze in die tijd in een Arabisch-talige televisie-interview, waarbij ze opmerkte dat de Arabieren die in Israël wonen dezelfde rechten en mogelijkheden hebben als de Joden.

Deze week, verstoorde Tayeh weer de anti-Israëlische verhalen door bekend te maken dat ze was toegetreden tot de Likoedpartij en meedoet aan de komende voorverkiezingen. Als ze een hoge plek op de lijst zou bereiken, zou Tayeh spoedig het eerste Arabische islamitische lid van Likoed in de Knesset kunnen worden.

In het interview met Chadashot TV-nieuws, waarin ze haar kandidatuur aankondigde, verdedigde Tayeh ook de omstreden 'natiestaatwet' van Israël, die het Joodse karakter van de Staat vastlegt. 'Ik zie niet in dat deze wet schadelijk is voor minderheden of enige burger', aldus Tayeh, die aangaf dat ze elke regel van de wet heeft gelezen. 'Israël is een Joodse Staat en democratisch en er is geen enkel ander land in het Midden-Oosten, dat zijn burgers respecteert en hun zoveel mogelijk gelijkheid en democratie voor iedereen geeft.'

Dinsdag herhaalde zij deze gevoelens in een Engelstalig interview met i24News:


Als gevolg van deze interviews wordt Tayeh gemeden door haar familie, die in een verklaring liet weten: 'Vanwege haar verklaringen zullen wij geen contact met haar opnemen of haar enige hulp bieden, totdat ze haar woorden intrekt en trouw verklaart aan haar volk en haar geloof.'

De reactie van Tayeh's familie en andere Arabieren met een soortgelijke mening roept de vraag op, wie zich in het Heilige Land werkelijk met apartheid bezig houdt. Zoals Tayeh zelf heeft uitgelegd, staat de Joodse samenleving open voor de Arabische gemeenschap, maar de Arabische samenleving zal elke vorm van normalisering met de Joden en hun Staat mijden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.