Vier Joodse jongeren uit voorarrest vrijgelaten

Thursday, January 10, 2019 |  Redactie Israel Today
Zondag schreven we over de arrestatie van in totaal vijf Joodse jongeren door de Israëlische veiligheids­dienst. Vier van hen zijn vandaag naar huis gestuurd, waar ze nu onder huisarrest staan.

Afbeelding: De advocaten Itamar Ben Gvir en Adi Kedar (Foto: Avi Dishi/Flash90)

De vijf werden verdacht van betrokkenheid bij het gooien van stenen naar de auto van een Arabische moeder van negen kinderen, wat leidde tot de dood van de vrouw.
Tijdens hun verhoor mochten de jongeren geen advocaat ontmoeten. Ook de manier waarop de jongeren, die nog minderjarig waren, werden ondervraagd, stuitte op scherpe kritiek.

Advocaat Chai Haber van de Honenu-organisatie, die een deel van de jongeren vertegenwoordigt, zei na de beslissing om vier van hen onder huisarrest te plaatsen: 'Zoals verwacht, heeft de veiligheidsdienst van de rechtbank (Shin Bet) de rechtbank laten weten dat zij van plan is vier van de vijf verdachten vrij te laten. Daar zijn we natuurlijk blij mee, maar we gaan onderzoeken hoe de veiligheidsdienst in een situatie terecht is gekomen waarin ze onschuldige mensen zo hard ondervraagd hebben en geen rekening hebben gehouden met het geschreeuw van families en advocaten. De jongeren hebben grote emotionele schade opgelopen.

Itamar Ben-Gvir, de advocaat van een van de verdachten, zei dat hij vanaf het eerste moment niet geloofde dat de verdenking serieus moest worden genomen. 'Ik begrijp niet hoe de aanhouding door het Openbaar Ministerie werd toegestaan, hoewel het vanaf het begin duidelijk was dat er geen verband bestond tussen de verdachten, inclusief mijn cliënt, en de betrokkenheid bij de handeling. Mijn cliënt werd 12 dagen lang intensief ondervraagd, en werd er door getraumatiseerd. Wie gaat het aan hem vergoeden? Ik eis dat de veiligheidsdienst zijn ondervragingsmethoden onderzoekt. Ik ben ervan overtuigd dat alle gedetineerden binnen zeer korte tijd vrijgelaten zullen worden'.

Een andere advocaat van Honenu, Adi Kedar, vroeg de politie en de veiligheidsdienst om zich te verontschuldigen bij de jongeren en hun ouders.

De veiligheidsdienst reageerde op de verklaringen van de advocaten en benadrukte dat alle verhoren onder juridisch toezicht van het Openbaar Ministerie en de rechtbanken zijn uitgevoerd. De verdachten hadden ook alle voorwaarden gekregen die de wet voorschrijft in overeenstemming met hun leeftijd en geloof.

De veiligheidsdienst zei dat de detentie van een van de verdachten vandaag met nog zes dagen is verlengd. Het is ook mogelijk, dat enkele van de andere verdachten die nu onder huisarrest staan, nog worden ondervraagd.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.