Groeten uit Israël: Meer van Galilea 11 cm gestegen!

Thursday, January 10, 2019 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

De paraplu’s kunnen voor de komende dagen voorlopig weer opgeborgen worden. Ook hoeven we ons niet meer te verstoppen achter sjaals en in de capuchons van onze winterjassen. De winter houdt pauze, in het weekeinde kunnen we eindelijk weer wat zon 'tanken'. Tot aan de shabbat zullen de temperaturen elke dag wat stijgen. Maar zondag begint het dan weer. Eerst wordt het weer kouder, en ’s avonds kan het weer gaan regenen of onweren.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Deels helder, deels bewolkt, met een stijging van de temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 11 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 14 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 18 graden, aan de Dode Zee 21 graden, Be'er Sheva 16 graden, Eilat aan de Rode Zee 21 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is 11 centimeter gestegen en staat nu op 214,24 meter onder de zeespiegel.

Deze 11 centimeter zijn trouwens geen drukfout! Er zijn enorme hoeveelheden water in het Meer van Galilea gestroomd, zoals u op de volgende video van het winterse weer hier kunt zien (tussen 0:12 en 1:30).

Winterweer in geheel Israël. Beekdalen stromen vol, richting Meer van Galilea

Maar nu moeten we ons verheugen op het weekeinde dat morgen begint. De shabbat zou zelfs boven­gemid­deld warm worden. Daarom zal ik eindelijk weer de zitkussens van onze tuinstoelen uit de bergruimte halen. Een shabbat in de tuin, dat zou leuk zijn. Helaas zullen we ook dit weekeinde niet voltallig zijn. Onze dochter moet weer op de legerbasis blijven. Goed dat onze oudste zoon in Tel Aviv woont. Dan kan hij zijn zus even gauw iets brengen als ze iets nodig heeft. Ook van de Shabbatmaaltijd zal ze natuurlijk weer wat krijgen. Dat shabbat-eten, 'gratis thuisbezorgd', voor onze dochter is inmiddels in de hele basis rondverteld. Hebben we misschien een gat in de markt over het hoofd gezien?

Dit weekeinde zullen heel wat gezinnen naar het noorden reizen, om de enorme sneeuwmassa’s te zien die de afgelopen drie dagen aan één stuk door op de Hermonberg zijn gevallen. Nu zijn de exploitanten van Hermon Ski Resorts hard bezig om de plaats voor de bezoekers klaar te maken. Wat is er mooier dan een stralend-blauwe hemel en een witte sneeuwdeken?

De berg Hermon wordt voor bezoekers voorbereid

Bij ons op de redactie zijn we aan de nieuwe week begonnen. Het werk aan het volgende nummer van ons blad Israel Today schiet goed op. Er komt ook weer actueel nieuws. Ook mijn wat persoonlijker opmerkingen over het gebeuren van de dag zal van nu af aan als apart artikel verschijnen. Mijn collega’s van de redactie van Israel Today en ik wensen u nu een prettige donderdag. Het ga u goed

Shalom vanuit Jeruzalem!

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.