Meer geweld in Gaza moet aandacht voor falend bestuur van Hamas afleiden

Wednesday, January 09, 2019 |  Ryan Jones
Israëlische functionarissen verwachten dit komende weekeinde een escalatie van geweld langs de grens van de Gazastrook, aangezien Hamas probeert om de aandacht af te leiden van zijn onbekwaamheid in bestuur, zo meldden lokale media.

Afbeelding: Als de vuurvliegers en ballonbommen niet voldoende zijn, heeft Hamas gedreigd zijn nieuwe 'Jihadi Boyband' te sturen. (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Een eerdere escalatie van de raketaanvallen en grens-schermutselingen in Gaza in november werd gevolgd door vele weken van relatieve rust. Israël reageerde door de overdracht van financiële hulp van Qatar naar de armlastige Gazastrook mogelijk te maken, in de hoop dat Hamas het geld zou gebruiken om de economische ellende te verlichten en de situatie verder te de-escaleren.

Maar het vertrouwen dat een onbekeerlijke terreurorganisatie zich zo zou gedragen was waarschijnlijk een beetje kortzichtig. In plaats daarvan, gebruikte Hamas de koffer met contant geld van Qatar om zijn eigen topfiguren toe te staan om hun overvloedige levensstijlen te hervatten, waardoor veel inwoners van Gaza zich afvroegen waarom hoe zij ooit op deze clowns stemden. (Ja, Hamas greep militair de controle over de Gazastrook, maar pas nadat het een grote meerderheid in het parlement had verworven bij de laatste Palestijnse parlementsverkiezingen in 2006. En Jimmy Carter zelf zei, dat het vrije en eerlijke verkiezingen waren, dus wie zijn wij om dit te betwisten?)

Zoals gebruikelijk bij despoten, wil Hamas dat de bevolking aan iets anders denkt dan aan de pompeuze welvaart van zijn hoogste leiders, terwijl het slecht gaat met de economie van de kustenclave.

Volgens bronnen in Gaza, wil Hamas weer beginnen met vuurvliegers en ballonnen met explosieven (veel geluk bij de huidige winderige en regenachtige weersomstandigheden), evenals massale pogingen om het veiligheidshek van Gaza te doorbreken en nabijgelegen Israëlische dorpen aan te vallen. Dat zou de mensen bezig moeten houden.

Een instantie met de hoogdravende naam 'Hoogste Nationale Instantie voor de Mars van de Terugkeer en het Breken van het Beleg' spoorde dus dinsdag de bevolking van de Gazastrook aan om vrijdag naar het grenshek te gaan voor wat rellen met de IDF.

Om er zeker van te zijn dat het een volwaardige gebeurtenis is, sprak Hamas naar verluidt ook met de leiders van de 'vliegerunit' en de 'bandenunit' (serieus, wie verzint deze namen?) en gaf hen met tegenzin wat van hun kaviaargeld om, nou ja, meer vliegers en banden te kopen om in brand te steken.

Het is jammer voor Hamas, maar de wereld is moe van dit verhaal. Dus, tenzij de terreurgroep iets nieuws kan brengen aan de partij (en de Israëlische strijdkrachten doen er alles aan om ervoor te zorgen dat er geen verrassingen zijn), zal elke confrontatie die zich wel voordoet snel vergeten worden, zo niet helemaal genegeerd.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.