Liever in de gevangenis dan in de Gazastrook

Wednesday, January 09, 2019 |  Ryan Jones
Israel Today heeft al vaak met inwoners van Gaza gesproken. Telkens weer valt het ons op hoe bang ze zijn dat Hamas ontdekt dat ze met een Israëlische journalist hebben gesproken. Hun antwoorden schetsen een somber beeld van het leven onder het Hamasregime.

In een Israëlische gevangenis kun je een opleiding volgen en ‘gezellig’ met vrienden ontbijten. (Foto: Nati Shohat/Flash90)

De angst is zo reëel dat Palestijnen soms rare sprongen maken om Gaza te ontvluchten. In november werd een Palestijn gearresteerd door Israëlische grenssoldaten. Hij was over het grenshek geklommen en had in de kleine moshav Netiv Ha’asara een kas in brand gestoken. De man bleek sinds 2012 al zeven keer op soortgelijke vergrijpen te zijn betrapt.

De Palestijn zou op bevel van Hamas hebben gehandeld. Maar zijn verhaal rammelde aan alle kanten. Uiteindelijk bleek dat hij op eigen titel had gehandeld. Het was zijn bedoeling geweest in Israël te worden vastgezet. Het is een openbaar geheim dat je in een Israëlische gevangenis beter af bent dan in de Gazastrook.

Het Israëlische leger pakt telkens weer Palestijnen op uit de Gazastrook, die door henzelf in elkaar geknutselde wapens dragen, of zelfs speelgoed- wapens. Hun doel is om op Israëlisch grondgebied te worden gearresteerd. Ze hopen dan veroordeeld te worden en in een Israëlische gevangenis te worden opgesloten. Door zich tijdig over te geven worden ze niet neergeschoten, maar zorgen dat hun vergrijp wel leidt tot een veroordeling.

Veel Gazanen weten dat niet Israël maar Hamas hun het leven moeilijk maakt. Waarom zouden ze anders het risico nemen om in de armen te lopen van Israëli’s, die volgens Hamas de oorzaak zijn van alle ellende? En denk nu niet dat het hier om één enkel geval gaat. Er zijn regelmatig Palestijnen die met opzet Israëli’s provoceren en zich laten arresteren. Ze weten dat de Isra- ëlische gevangenis geen oord van foltering en ellende is, zoals de Palestijnse propagandamachine wil doen geloven.

Die beschrijving is eerder van toepassing op de gevangenissen van de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever en van Hamas. Gevange- nen in Israël worden gelijk behandeld, krijgen goed te eten en mogen tijdens hun gevangenschap studeren en diploma’s halen, zelfs van hogescholen.

Mensen als de brandstichter van november 2018 weten dat. Maar de internationale mainstream media negeren dit feit. Of ze weten het niet, of ze zijn vooringenomen.

Dit artikel verscheen in het januarinummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.