11 jaar cel voor oud-minister Segev wegens spionage

Wednesday, January 09, 2019 |  Redactie Israel Today
Gonen Segev, voormalig minister van Energie in de regering van de 13e Knesset onder leiding van Itzhak Rabin van 1995 tot 1996, werd zes maanden geleden gearresteerd op verdenking van spionage voor Iran.

Afbeelding: Gonen Segev voor de rechtbank in Jeruzalem, juli 2018 (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Hij werd ook beschuldigd van verraad, waarvoor hij een levenslange gevangenisstraf had kunnen krijgen. Maar omdat hij bekende dat hij informatie aan Iran had verstrekt, werd de aanklacht van verraad ingetrokken. De voormalige minister werd woensdag in Jeruzalem veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf.

Het is niet de eerste keer dat Gonen Segev naar de gevangenis gaat. Hij werd in 2004 betrapt bij het smokkelen van ecstasypillen en in maart 2005 veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf, waarvan hij in 2007 werd vrijgelaten wegens goed gedrag.

Daarna woonde hij in Nigeria, waar hij als arts werkte. In Israël was zijn vergunning als arts ingetrokken. Naar verluidt is hij in 2012 voor het eerst benaderd door Iraanse ambassadepersoneel en is hij vervolgens meerdere malen naar Iran gereisd om zijn tussenpersonen te ontmoeten. Hij zou hebben geweten dat dit Iraanse geheim agenten waren.

Segev werd agent voor de Iraniërs en ontmoette zijn tussenpersonen op verschillende plaatsen in de wereld in geheime appartementen. Hij kreeg ook een apparaat voor het verzenden van gecodeerde berichten.

In mei 2018 werd Gonen Segev de toegang tot Equatoriaal-Guinea geweigerd vanwege zijn criminele verleden en werd hij uitgezet naar Israël, waar hij werd gearresteerd door de Israëlische veiligheidsdienst. Tijdens zijn ondervraging had hij niet ontkend in contact te zijn geweest met de Iraniërs, maar zei dat hij dit had gedaan om informatie voor Israël te krijgen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.