Groeten uit Israël – Skiën op de berg Hermon

Wednesday, January 09, 2019 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Voor het geval dat u voor deze winter een skivakantie wilt plannen, is het misschien goed om even te wachten met het boeken, want er is een alternatief voor de 'typische skilanden'. Wat denkt u van een skivakantie in Israël? Klinkt dat ongewoon? Probeert u het toch gewoon eens. In het Israëlische skiressort, de Berg Hermon, is men van plan het skiseizoen komend weekeinde al te kunnen openen. Want onderaan de berg ligt al 1,20 meter sneeuw. Op het hoger gelegen deel is het nog wat meer, met een sneeuwhoogte van anderhalve meter.

En als u dan een kleine pauze wilt inplannen in uw sneeuwvakantie, dan kunt u een excursie naar Jeruzalem maken. Of u rijdt voor een korte zwemvakantie naar de Rode Zee. Daarna kunt u weer teruggaan naar de skipiste. Er is waarschijnlijk nauwelijks een ander land te vinden waar je ’s ochtends met de slee van een volgesneeuwde berg kunt glijden en dan op dezelfde dag ook nog onder de palmen aan het strand kan liggen.
Overigens moet ik wel toegeven dat het momenteel zelfs in Eilat daar wellicht iets te koel voor is. Maar na de winterstorm, die in de loop van de dag zal afzwakken, zal het daar weer warmer worden, terwijl er op de berg Hermon genoeg sneeuw ligt voor een ski-afdaling.

Sneeuwruimen op de Hermon, vanochtend vroeg

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Hier en daar wat regenbuien in het noorden en midden van het land, die in de loop van de dag zullen afzwakken. Op de hogere toppen in het noorden zal het sneeuwen. Ook op de hogere bergtoppen in het midden van land kan wat sneeuw vallen. Het zal buitengewoon koud zijn.
De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 7 graden, Tel Aviv 14 graden, Haifa 12 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 15 graden, aan de Dode Zee 19 graden, Be'er Sheva 13 graden, Eilat aan de Rode Zee 17 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is binnen 24 uur 8,5 centimeter gestegen en staat nu op 214,35 meter onder de zeespiegel.

Wat vindt u van het Meer van Galilea? Is dat niet fantastisch? Acht-en-een-halve centimeter in één dag! Ditmaal heeft de regen werkelijk het goede voor met het noorden, dat in december een beetje verwaarloosd was. Zo is er in Ma’alot bijvoorbeeld 150 millimeter neerslag gevallen, een enorme hoeveelheid. In het midden van het land was het daarentegen wat droger, er is duidelijk minder regen gevallen. Zo moest Jeruzalem zich met net 11 millimeter tevredenstellen. Maar we hebben hier deze winter heel veel regen gehad. Het schijnt een goede winter te zijn.

Israël in de winter: Watervallen, volle rivieren en sneeuw op de Hermon.

De watervallen en volle rivieren zijn indrukwekkend. En wat vindt u van het prachtige sneeuwlandschap op de Hermon? Het is goed voor Israël als het weerbericht in het dagelijkse nieuws nu het eerst wordt genoemd. Laten we hopen op een regenrijke voortzetting van deze winter.

Verder hebben we ondanks het winterweer weer actuele berichten uit Israël, die hopelijk alleen maar goed zullen zijn. Blijft u bij ons. Ik wens u samen met de volledige redactie van Israël Today een prachtige en rustige woensdag. En, hoe is het nu met een skivakantie in Israël? Het ga u goed.

Of toch liever een strandvakantie aan de Rode Zee? Eilat, afgelopen weekeinde (Foto: Hadas Parush/Flash90)

Shalom vanuit Jeruzalem!

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.