Netanyahu wil tegenover zijn beschuldigers staan

Tuesday, January 08, 2019 |  Redactie Israel Today
Premier Benjamin Netanyahu sprak maandagavond live op de televisie, om te eisen dat hij het recht krijgt om tegenover zijn aanklagers te staan in de verschillende corruptiezaken die momenteel tegen hem gericht zijn. Critici noemden het echter een verkiezingsshow.

Eerder op de dag had Netanyahu de natie verteld dat hij een 'dramatische aankondiging' zou doen, en bijna elk Israëlisch televisiekanaal maakte onmiddellijk ruimte in hun primetime uitzendingen voor aan de belangrijke boodschap van de premier. Hij werd later hard bekritiseerd omdat hij in plaats daarvan iets opvoerde dat de media een 'verkiezingsshow' noemden.

Netanyahu beweerde, dat de onderzoeken op een lukrake manier worden afgehandeld, gedreven door de agenda van zijn tegenstanders om hem eindelijk uit het zadel te werpen als premier. 'Ik wilde hen in de ogen kijken en hun de waarheid vertellen,' zei Netanyahu over verscheidene voormalige assistenten die staatsgetuigen zijn geworden. 'Ik eiste het een keer en het werd geweigerd. Ik eiste het een tweede keer en het werd geweigerd. Waarom werd mij deze confrontatie geweigerd, die zo noodzakelijk is om de waarheid aan het licht te brengen? Waar zijn ze bang voor? Wat hebben ze te verbergen?

Het hoeft niet zo te zijn, dat Netanyahu geen punt had. Wat veel Israëli's irriteerde, was de dramatisering van de gebeurtenis, het feit dat iedereen dacht dat er iets belangrijks zou worden aangekondigd, in plaats van weer een verklaring over een onderzoek, waarvan de meeste mensen hier nauwelijks op de hoogte zijn, laat staan dat ze er om geven.

De golf van afkeuring over Netanyahu's showmanship volgde snel, zelfs van stemmen aan de rechterkant van het politieke spectrum.
'In de rechtszaal kan Netanyahu de staatsgetuigen tijdens het kruisverhoor zoveel confronteren als hij wil,' schreef de conservatieve geleerde Avishai Grinzaig, die suggereerde dat een 'dramatische' persbriefing tijdens primetime niet het juiste podium was voor dergelijke opmerkingen.

Barak Ravid, een verslaggever voor Channel 10 News, die net als alle anderen zijn primetime uitzending had onderbroken voor de premier, schold: 'Dit was geen dramatische aankondiging - het was chutzpah op live TV'.
Netanyahu 'gedraagt zich alsof hij in een reality show zit,' zei een verbijsterde Guy Peleg, verslaggever voor Chadashot nieuws (vroeger Channel 2 Nieuws).

Natuurlijk verheugde de politieke tegenstanders van de premier zich over zijn kleine stunt.
'In een normaal land gedraagt een premier zich niet op deze manier', benadrukte Avi Gabbay, leider van de Arbeidspartij.

De huidige oppositieleidster Shelly Yachimovich was scherper en beschuldigde Netanyahu van 'een schaamteloze en grove interventie (…) in zijn rechtszaak, terwijl hij uit het niets een nepdrama creëert en de tijd van het TV-scherm overneemt als een dictator'.

Zelfs het ministerie van Justitie, dat wordt gecontroleerd door Netanyahu's eigen coalitiepartners, maakte bezwaar tegen zijn op de televisie uitgezonden commentaar: 'Elke actie, uitgevoerd als onderdeel van de onderzoeken met betrekking tot de premier, werd professioneel en grondig uitgevoerd, met de hulp van de District procureur van Tel Aviv en onder toezicht van de staatsprocureur en de procureur-generaal, allemaal volgens professionele overwegingen,' luidde een verklaring van ambtenaren van het ministerie

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.