Soldaat verdronken tijdens een navigatie-oefening

dinsdag 8 januari 2019 |  Dov Eilon
Eviatar Yosefi, een 20-jarige Israëlische soldaat, is maandag bij een ongeval omgekomen tijdens een oefening in het noorden van het land. Tijdens een solo navigatie-­oefening probeerde hij een waterstroom over te steken, viel in het water en verdronk.

Ondanks het stormachtige en regenachtige weer werden de soldaten van het verkenningsbataljon van een parachutisten-brigade gisteren naar een navigatieoefening in de buurt van Karmiel gestuurd. Het was een solo-oefening, iedere soldaat moest zelf de weg naar het gegeven doel vinden. Samen met een andere soldaat bereikte Eviatar de Hilazonrivier, die door de stromende regen met steeds meer water werd gevuld, waardoor de oversteek steeds moeilijker werd.

Terwijl de andere soldaat de rivier wist over te steken, gleed Eviatar uit en viel in het water. De tweede soldaat gooide een touw in het water, maar Eviatar kon het niet grijpen. Vervolgens werd hij weggespoeld door de massa's water.

De zoektocht naar hem duurde ongeveer anderhalf uur. Het was de reddingseenheid 669 van de luchtmacht die hem uiteindelijk vond, op 100 meter van het punt waar hij de rivier wilde oversteken. Helaas was het te laat. Op weg naar het ziekenhuis werd zijn dood vastgesteld.

Eviatar Yosefi (Facebook)

Na het ongeval werden alle militaire oefeningen stopgezet. Het incident moet nu worden onderzocht door een groep van deskundigen.

Een woordvoerder van het leger legde uit dat navigatie onder de weersomstandigheden van gisteren mogelijk was. Volgens het weerbericht had het pas de volgende ochtend moeten beginnen te regenen. Nu moet de rivier worden onderzocht. Ook wil men onderzoeken hoe het tot het incident met de soldaat kon komen en of hij misschien door een voorwerp werd geraakt. 'Het is een zinloze dood, en we zullen de nodige consequenties trekken', aldus de woordvoerder.

Eviatar Yosefi groeide op in Tel Aviv en studeerde in een Jeshiva in Bnei Brak. De leider van Jeshiva, rabbi Waxel, zei dat Eviatar altijd een glimlach op zijn gezicht had gehad. Hij had altijd zijn hulp aangeboden aan de leraren en zijn vrienden. Ze hadden op hem kunnen vertrouwen.

Maandagavond nog werd Eviatar Yosefi begraven op de militaire begraafplaats Kiriat Shaul in Tel Aviv. Enkele honderden mensen, waaronder zijn familie, vrienden en kameraden in het leger, vergezelden hem op zijn laatste reis.

(Foto: Flash90)

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.