Groeten uit Israël – Sneeuw in het noorden van het land

dinsdag 8 januari 2019 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Ik heb me vanochtend vroeg niet door de blauwe hemel en de stralende zon laten misleiden, die me bij de toegang tot Jeruzalem verwelkomden. Voordat ik uit de bus stapte, zorgde ik ervoor dat mijn winterjas – die ik ook droeg toen we vorige winter naar Duitsland gingen en de temperatuur daar ver onder het vriespunt lag – goed dicht zat en ik mijn handschoenen aantrok. Want het was maar net vier graden toen ik uit de bus stapte en op weg ging naar de redactie.

Daartoe moet ik nog eens benadrukken dat je alles relatief moet zien. Misschien glimlacht u nu en denkt u dat ik overdrijf, want vier graden boven nul is toch niet zo koud. Maar het is koud, en daar komen ook nog de windvlagen bij, zodat de gevoelstemperatuur nog lager kan komen te liggen. De koudste dag voor deze winterweek is trouwens voor morgen voorspeld. Dan zal de thermometer hier in Jeruzalem net boven de 5 graden komen. Zelfs een paar sneeuwvlokken heeft men ons in de hoger liggende stadsdelen in het vooruitzicht gesteld. Als eersten vallen me daarbij de stadsdelen Gilo en Romema op. In Romema stond het gebouw van de Israëlische televisie, waar ik vroegere werkte. Ik herinner me nog goed de 'sneeuwdagen' die we in de loop van de winter verschillende keren hadden.

Terwijl we er hier weer gingen dromen over de beroemde 'sneeuw in Jeruzalem', hebben de kinderen in het noorden gisteren al in de sneeuw kunnen spelen., zoals op de volgende foto uit het Druzendorp Majdal Shams, aan de zuidelijke flank van de Hermonberg.

Spelen in de sneeuw in Majdal Shams (Foto: Basel Awidat/Flash90)

En hier is het weer voor vandaag in Israël: In het noorden zo nu en dan regenbuien, soms met onweer. Tegen de avond zal de regen zich ook uitbreiden over het midden van et land. Er staat een stevige wind. Op de berg Hermon sneeuwt het. De komende nacht zullen er regenbuien met onweer voorkomen, van het noorden tot aan de noordelijke Negev. Er is gevaar voor overstromingen in de bedreigde regio’s. Op de bergtoppen in het noorden, en ook in het midden van het land, kan het wat sneeuwen.
De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 10 graden, Tel Aviv 15 graden, Haifa 13 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 16 graden, aan de Dode Zee 20 graden, Be'er Sheva 15 graden, Eilat aan de Rode Zee 19 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een halve centimeter gestegen en staat nu op 214,435 meter onder de zeespiegel.

Ik vertrouw erop dat het pas tegen de avond in het midden van het land gaat regenen, want mijn paraplu ligt in mijn auto in Modi’in. En nu begint er een nieuwe dag hier op de redactie van het blad Israel Today. Mijn collega’s en ik zijn al hard bezig om u ook vandaag de belangrijkste nieuwsfeiten uit ons land te leveren. En ook de nieuwe uitgave van het blad Israel Today zal al gauw weer naar de drukker gaan.

Tot slot nog een video met een enigszins Israëlische wintersfeer. Ik wens u namens de volledige redactie van Israel Today een prachtige en prettige dinsdag. Het ga u goed.

Sneeuw in het noorden

Shalom vanuit Jeruzalem

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.