Israël vraagt VS erkenning soevereiniteit over Golan

Monday, January 07, 2019 |  Redactie Israel Today
De laatste uitspraak van de Amerikaanse president Donald Trump over de Amerikaanse terugtrekking uit Syrië, waarin hij zei dat Iran in Syrië alles kan doen wat het wil, heeft in Israël een gevoel van onbehagen veroorzaakt.

Afbeelding: Netanyahu ontvangt de Amerikaanse veiligheidsadviseur Bolton in zijn residentie (Foto: Matty Stern/VS Ambassade Jeruzalem)

Zondag had Trumps veiligheidsadviseur, John Bolten, een ontmoeting met premier Netanyahu om hem gerust te stellen. 'De VS zullen zich niet terugtrekken uit Syrië voordat we de veiligheid van Israël kunnen waarborgen,' zei hij tijdens zijn ontmoeting met de Israëlische premier in Jeruzalem.

Bolton zei, dat de terugtrekking van de VS uit het noordoosten van Syrië zo zal worden uitgevoerd, dat de veiligheid van Israël wordt gegarandeerd en de terreurgroepen van de Islamitische Staat zich niet weer kunnen opbouwen en opnieuw een bedreiging worden.

Tijdens een gezamenlijke persconferntie met Netanyahu in de residentie van de premier zei Bolton ook, dat de Amerikaanse president Trump het recht op zelfverdediging van Israël steunt. Hij waarschuwde andere landen: 'Ik wil elk land, zowel in de regio als daarbuiten, dat de Amerikaanse steun aan Israël en zijn recht op zelfverdediging in twijfel trekt, zeggen om er nog eens over na te denken.'

Premier Netanyahu gebruikte de ontmoeting met Bolton om van de Verenigde Staten de erkenning van de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten te eisen. Hij had de kwestie al eerder aan de orde gesteld tijdens eerdere gesprekken met president Trump en ook tijdens zijn laatste ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in Brazilië.

In een artikel in het Israëlische dagblad Yediot Achronot wordt vermeld dat Israël deze kwestie op dit moment ter discussie stelt om van de Amerikanen compensatie te krijgen voor de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Syrië. Maar van Israëlische zijde wil men de eis tot erkenning van de soevereiniteit over de Golanhoogten liever niet betitelen als 'compensatie'.

Netanyahu zei tegen Bolton: 'Als het weer het toelaat, rijden we morgen naar de Golanhoogten. De Golanhoogten zijn erg belangrijk voor onze veiligheid. Als u er bent, zult u begrijpen waarom wij ons nooit zullen terugtrekken van de Golanhoogten en waarom het belangrijk is dat alle landen de soevereiniteit van Israël over de Golanhoogten erkennen. Ik heb hierover ook met de president gesproken en ik hoop dat ik u dit morgen tijdens ons bezoek daar kan laten zien'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.