Poging van PA tot volwaardig VN-lid geblokkeerd

Monday, January 07, 2019 |  Redactie Israel Today
Het is de Palestijnse Autoriteit niet gelukt, om haar status van waarnemer bij de Verenigde Naties te verbeteren en als volwaardig stemgerechtigd lid te worden erkend. De poging werd geblokkeerd door Israël en verschillende bevriende staten.

Vorige week kondigde de minister van Buitenlandse Zaken van de Palestijnse Autoriteit, Riad al-Maliki, aan dat de Palestijnse Autoriteit zich deze maand tot de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zou wenden om de opwaardering van de status van de Palestijnse Autoriteit bij de Verenigde Naties te bepleiten. Tegelijkertijd plant de Palestijnse leider Machmoud Abbas een bezoek aan de VN, om steun voor het plan te krijgen.

De Israëlische VN-ambassadeur Danny Danon heeft samen met andere ambassadeurs diplomatieke kanalen gebruikt, om de leden van de Veiligheidsraad ervan te overtuigen, het initiatief van de Palestijnse Autoriteit te verwerpen.

Danon verklaarde daarbij, dat de PA niet in aanmerking komt voor het volledige lidmaatschap van de VN, onder andere omdat zij financiële steun verleent aan terroristen en hun families. Ze zou ook tegen Israël ophitsen.
'De Palestijnse Autoriteit maakt nog steeds de fout om met eenzijdige stappen te proberen feiten ter plaatse te creëren, maar weigert de weg van het terrorisme te verlaten,' zei Danon.

De Palestijnse Autoriteit heeft volgens de berichten haar plan opgegeven om zich tot de Veiligheidsraad te wenden voor hulp in haar zaak, vanwege het Israëlische diplomatieke offensief.
Machmoud Abbas heeft zijn geplande reis naar New York echter niet afgezegd, aangezien de Palestijnse Autoriteit dit jaar het voorzitterschap van de zogenaamde Groep van 77 zal overnemen. Dit is een samenwerkingsverband van VN-landen die voornamelijk tot de ontwikkelingslanden behoren. Abbas reist naar New York om het voorzitterschap over te nemen van Egypte. Een ontmoeting met de Egyptische president el-Sisi is ook gepland.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.