Kleurige ballonnen, raketten en luchtaanvallen

Monday, January 07, 2019 |  Dov Eilon
De ervaren en misschien valse rust in het zuiden werd zondagmiddag verstoord toen tientallen kleurrijke ballonnen op een veld in het district Sdot Negev neerdaalden. Op elke andere plaats zou je denken dat de ballonnen deel uitmaakten van een verjaardags­feestje.

Afbeelding: Het raketafweersysteem Iron Dome in actie (Archieffoto: Yonatan Sindel/Flash90)

Maar in Israël weten we nu dat kleurrijke ballonnen helaas geen speelgoed zijn en een ander doel hebben, wanneer ze uit de Gazastrook komen. Aan de ballonnen was een modelvliegtuig bevestigd met daarin een explosief, dat tijdens het onschadelijk maken door bom­specialisten ontplofte, waarbij gelukkig niemand gewond raakte.

Het was duidelijk dat dit een poging van terroristen uit Gaza was om onschuldige Israëli's te verwonden, misschien zelfs kinderen, die graag een van de kleurrijke ballonnen zouden willen hebben. Omdat Israël Hamas verantwoordelijk houdt voor alles wat er in de Gazastrook gebeurt, liet de reactie op de ballonnen niet lang op zich wachten. Korte tijd later vielen Israëlische helikopters van de luchtmacht een Hamas-positie in het zuiden van de Gazastrook aan.

Daar begon het allemaal mee: Veel kleurrijke ballonnen met modelvliegtuig en explosief.

Het raketalarm dat gisteravond om 3:18 uur in Ashkelon en het district Chof Ashkelon werd geactiveerd, was misschien verrassend voor slapende burgers, maar niet voor het Israëlische leger. Hamas had al lang geleden aangekondigd, dat het zou reageren op elke aanval van de Israëlische luchtmacht. Hamas-terroristen vuurden een raket af in de richting van Israël, waardoor de sirenes aan Israëlische zijde werden geactiveerd. Het verdedigingssysteem Iron Dome (Kipat Barzel) heeft de raket met succes uitgeschakeld.

Daarop heeft de Israëlische luchtmacht opnieuw aanvallen uitgevoerd op posities van Hamas in de Gazastrook. Naast helikopters werden deze keer ook gevechtsvliegtuigen ingezet. Volgens recente berichten zijn er aan beide zijden geen slachtoffers gevallen.

De vraag is nu of deze korte 'ronde' tussen Hamas en Israël is afgelopen, of dat er nog een reactie komt op de reactie op de kleurrijke ballonnen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.