Oud-minister van Defensie Moshe Arens overleden

Monday, January 07, 2019 |  Dov Eilon
De voormalige Israëlische minister van Defensie en Buitenlandse Zaken Moshe Arens is maandag op 93-jarige leeftijd in zijn huis in Savion overleden. Hij laat zijn vrouw Muriel, zijn vier kinderen en talrijke kleinkinderen achter.

Afbeelding: Moshe Arens in 1989 (Archieffoto: Tzvika Israeli/GPO)

Moshe Arens werd geboren in 1925 in Kaunas, Litouwen. Op 14-jarige leeftijd verhuisde hij met zijn familie naar New York. Als tiener was hij lid van de zionistische jeugdbeweging Betar. Tijdens de Tweede Wereldoorlog trad hij toe tot het Amerikaanse leger. In 1948 emigreerde hij naar Israël. Daar sloot hij zich aan bij de paramilitaire Irgoen-beweging, die in die tijd werd geleid door de latere premier Menachem Begin. Later werd hij stichtend lid van de politieke partij Cheroet, een voorloper van Likoed.

In 1951 keerde Moshe Arens terug naar de Verenigde Staten, waar hij tot 1957 luchtvaarttechniek studeerde aan het California Institute of Technology. Daarna keerde hij terug naar Israël, waar hij tussen 1962 en 1971 de functie van adjunct-directeur-generaal van de Israëlische luchtvaartindustrie bekleedde.

Daarna begon hij zijn politieke carrière en werd hij lid van de Likoedpartij. In 1974 werd hij voor het eerst verkozen tot lid van de Knesset, waar hij voorzitter was van de Commissie Buitenlandse Zaken en Defensie. Van 1982 tot 1983 was Arens ambassadeur van Israël in de Verenigde Staten, en Benjamin Netanyahu was lid van zijn staf.

In 1988 werd Moshe Arens minister van Buitenlandse Zaken van de regering van Itzchak Shamir. Twee jaar later benoemde Shamir hem tot minister van Defensie, een functie die hij bekleedde tot 1992, toen Likoed de verkiezingen verloor.

Moshe Arens nam vervolgens een pauze in en trok zich terug uit de politiek. In 1999 was hij, evenals Benjamin Netanyahu, kandidaat voor de functie van voorzitter van de Likoed. Hij kreeg echter slechts 18 procent van de stemmen, maar werd door Netanyahu benoemd tot minister van Defensie. In hetzelfde jaar verloor Netanyahu bij de verkiezingen van Ehud Barak van de Arbeidspartij. Moshe Arens trok zich nu definitief terug uit de politiek.

Arens werd beschouwd als een hardliner op het gebied van de Israëlisch-Palestijnse betrekkingen en stemde tegen het Camp David-akkoord en het vredesverdrag met Egypte, en protesteerde tegen de eis van Egypte dat Israël zich terugtrekt uit de Sinaï.

Premier Netanyahu nam afscheid van Moshe Arens met de woorden: 'Misha, mijn leraar, was een leerling van Ze'ev Jabotinsky. Hij ontmoette daardoor mijn vader, die aanwezig was bij zijn huwelijk met zijn lieve vrouw Muriel.'
'Ik zag Misha wonderen verrichten om de positie van de Staat Israël te consolideren - als ambassadeur in Washington, als minister van Buitenlandse Zaken, als voorzitter van de commissie voor Buitenlandse Zaken en Defensie, en herhaaldelijk als minister van Defensie'.

'Een paar weken geleden bezocht ik Misha in zijn huis, en hij was nog altijd even helder, scherp als een scheermes, hij had een mooi uiterlijk, hij had een statige verschijning, hij was een patriot als geen ander. Zijn enorme bijdrage aan ons land zal voor altijd in herinnering blijven. Rust in vrede. Ik hield van u zoals een zoon houdt van zijn vader.'

In juli 2018 had PJTN-TV een gesprek met Moshe Arens over de oprichting van de IDF. Arens was lid van de paramilitaire Irgoen/Etsel, een voorloper van het Israëlische leger.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.