Groeten uit Israël: Storm, kou en natte sneeuw

Monday, January 07, 2019 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Het is koud, erg koud zelfs. Ook bij ons in Modi’in was het gisteravond zo koud dat we de airco hebben aangezet. Daar kwam dan nog een plotselinge wolkbreuk met zware stormbuien bij. Ik heb van een korte regenpauze gebruik gemaakt om de zitkussens van de tuinstoelen naar een droge plaats te brengen en om de zonneschermen op te rollen, zodat de storm ze niet te pakken krijgt. Een paar jaar geleden had ik dat verzuimd, en toen ik van mijn werk thuiskwam, vond ik onze zonneschermen aan het tuinhek van de buren.

Uiteindelijk was het dan toch zo stormachtig als we aanvankelijk vreesden. Maar aan de kust was de storm duidelijk zwaarder en liet hij zijn sporen achter. Alleen in Eilat was het met omstreeks 20 graden nog bijna zomers, zoals u op de titelfoto kunt zien.

Omgewaaide boom in Tel Aviv (Foto: Flash90)

Vanochtend vroeg ging ik dan goed uitgerust het huis uit. Ik had mijn beste winterjas uit de kast gehaald, en ik moest wat glimlachen toen ik eraan dacht dat ik vanmorgen vroeg net zo het huis uitging als de afgelopen winter in Duitsland, toen de temperaturen daar zo’n elf graden onder nul waren. Hier in Jeruzalem is het altijd nog vier graden. En desondanks had ik het koud.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: In het noorden zo nu en dan regenbuien met onweer. Op de berg Hermon zal het blijven sneeuwen, aan de kust waait een harde zuidwestenwind. Voor het jaargetijde zeer lege temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 8 graden, Tel Aviv 15 graden, Haifa 13 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 16 graden, aan de Dode Zee 20 graden, Be'er Sheva 15 graden, Eilat aan de Rode Zee 18 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 214,44 meter onder de zeespiegel.

Vannacht was het zo koud dat het zelfs in Gush Etzion wat heeft gesneeuwd. Dat wil zeggen, sneeuw die nog met regen vermengd is, maar toch. Als er witte vlokken uit de lucht komen vallen, is dat hier bij ons altijd een prettige verrassing, die ons een glimlach op het gezicht legt. Of we deze winter ook weer eens sneeuw in Jeruzalem krijgen?

Sneeuwval in Gush Etzion

En nu begint er een nieuwe dag. Alle berichten en recente meldingen zullen straks hier op onze website komen. Blijft u ons trouw. Samen met de volledige redactie van Israel Today wens ik u prachtige en vreedzame dag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem,

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.