Joodse jongeren verdacht van doden Arabische vrouw

zondag 6 januari 2019 |  Dov Eilon
Enkele dagen geleden meldden de media, dat drie Joodse jongeren door de Israëlische veiligheidsdienst zijn gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij Joodse terroristische activiteiten. Voor het gehele veiligheidsonderzoek gold een publicatieverbod.

Demonstratie tegen de arrestatie van de Joodse jongeren (foto: Noam Revkin Fenton/Flash90)

Er werd veel gespeculeerd over wat voor soort incident, wat voor soort Joodse aanslag het zou kunnen zijn. Sommige media suggereren de brandstichting in het Palestijnse dorp Doema, waarbij in de zomer van 2015 een baby en zijn ouders om het leven kwamen.

De arrestatie van de jongeren werd bekritiseerd door de ouders en vele inwoners van Judea en Samaria. Vooral het feit, dat de onderzoeken van de veiligheidsdienst volledig geheim werden gehouden en dat het jongeren verboden was om met een advocaat te spreken, werd sterk veroordeeld. Zaterdagavond was er een demonstratie in Jeruzalem voor de residentie van premier Netanyahu tegen de arrestatie van de jongeren. Joodse slachtoffers van Arabische terreur droegen posters mee. Op een andere poster stond geschreven: 'Stop met het behandelen van onze kinderen als terroristen!'

Maar vandaag mocht men nu de details van de arrestatie publiceren. De jongeren werden niet gearresteerd vanwege de brandstichting in Doema, maar vanwege het vermoeden betrokken te zijn geweest bij het gooien van stenen, ongeveer drie maanden geleden, waardoor de Arabische al-Rawbi, moeder van negen kinderen, was overleden. Ze was dodelijk verongelukt door de naar haar auto gegooide stenen. Onmiddellijk na het incident begon de veiligheidsdienst te onderzoeken of de vrouw was gedood door de steen die door Joodse kolonisten was gegooid.

Het slachtoffer Aisha al Rawbi en de binnenkant van haar auto na de aanslag

De jongeren worden ervan verdacht de stenen naar de auto van de Arabische vrouw te hebben gegooid. Zij worden verdacht van het uitvoeren van ernstige terroristische activiteiten, waaronder moord. In totaal zijn er vijf Joodse jongeren in hechtenis, nadat gisteren nog twee verdachten werden gearresteerd.

De veiligheidsdienst verklaarde dat zijn organisatie sinds de eerste arrestatie voortdurend te maken kreeg met pogingen om de acties van de organisatie en haar personeel te delegitimeren. De veiligheidsdienst zal blijven strijden voor het voorkomen van terreuraanslagen, of het nu gaat om Joodse of om Arabische terreur. In de loop van het jaar heeft de veiligheidsdienst honderden pogingen tot terreuraanslagen in Judea en Samaria, waaronder geplande Joodse terreuraanslagen, kunnen verijdelen. De dienst zou werken volgens de normen en waarden en voor de veiligheid van het land, werd verder gezegd. Er werd ook benadrukt dat de verdachten gegarandeerd alle rechten krijgen, die de wet hen toekent.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.