Groeten uit Israël: Militairen op straat? Heel normaal!

Sunday, January 06, 2019 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Vanochtend vroeg was hebt zover. Ik zette mijn muts op, die ik altijd in een van mijn jaszakken paraat heb voor 'noodgevallen'. Toen ik in Jeruzalem uit de bus stapte, woei er een ijzige wind over mijn gezicht. Het was maar net 5 graden, maar de gevoels­tem­pera­tuur lag duidelijk lager. Natuurlijk moet daarbij weer gezegd worden dat alles relatief is. Terwijl vijf graden bij u misschien nog voor mild kan doorgaan, is het bij ons een teken dat de winter met volle kracht aangekomen is. Ik had het koud, wat kan ik daaraan doen.

Ik zit nu op mijn kantoor. De airco verspreidt een aangename warmte. Buiten is het koud en momenteel zelfs windstil. Dat lijk de stilte voor de storm te zijn, die ons vanavond zal bereiken. Een storm met veel regen, heel lage temperaturen, en een sneeuwstorm op de berg Hermon, die vanochtend vroeg was begonnen.

Sneeuwstorm op de berg Hermon

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Zo nu en dan regenbuien met onweer in het noorden van het land. Op de berg Hermon zal het sneeuwen. Er waait een stevige zuidwestelijke wind. De temperaturen zullen flink dalen. Tegen de avond zal de regen zich ook over het midden van het land uitbreiden. In de bergen in het noorden kan boven de 1000 meter sneeuw vallen.
De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 9 graden, Tel Aviv 14 graden, Haifa 13 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 15 graden, aan de Dode Zee 20 graden, Be'er Sheva 14 graden, Eilat aan de Rode Zee 19 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter verder gestegen en staat nu op 214,44 meter onder de zeespiegel.

Het weekeinde was, ondanks de lage temperaturen in de nacht, heel mooi en zonnig. Daarvan maakten natuurlijk veel Israëli's gebruik, zoals op de volgende video te zien is. Hij toont de rivier Taninim, het Nationale Park Kochav HaYarden en de Hermon rivier, waar de grootste waterval van Israël zich bevindt

Uitstapjes in het weekeinde

Omdat we op deze shabbat maar met zijn drieën waren, hebben we het weekeinde thuis doorgebracht. Maar vrijdag zijn we wel naar de legerbasis van onze dochter gereden, om haar, zoals altijd wanneer ze op de basis moet blijven, wat van de shabbat­maaltijd te brengen. Inmiddels is dat al rondverteld, zodat onze dochter ons vroeg of we ditmaal misschien iets meer van de kipschnitzels konden meebrengen. En dan zit er ook nog vaak een zelfgebakken koek bij.

De discussie rond de studente, die in uniform op haar universiteit verscheen en daarvoor door haar docent bekritiseerd werd, zit nog steeds in mijn hoofd. Ook hier, op de Duitse website van Israel Heute en vooral op onze facebookpagina, is er heel veel over gediscussieerd. Mij is duidelijk geworden dat een mens in uniform in het buitenland een heel andere indruk achterlaat dan hier in Israël. Bij ons hoort dat bij het dagelijks leven. Ook vanochtend vroeg waren weer heel wat militairen in hun bussen onderweg naar hun bases.

Maar in het buitenland is men niet gewend om gewapende militairen te zien rondlopen. Bij sommigen schijnt dat zelfs een gevoel van onbehagen op te wekken. Dat is natuurlijk iets wat wij hier bij ons helemaal niet kunnen invoelen. Wij zijn onze militairen, die jongelui, onze kinderen, er dankbaar voor dat ze twee tot drie en soms zelfs nog meer jaren van hun leven voor onze veiligheid geven. Zonder hen, zonder het leger, zou ik vandaag hoogstwaarschijnlijk niet hier zitten en u deze woorden kunnen schrijven.

Wat me niet beviel, was het feit dat velen hier in Israël benadrukten dat die docente een Duitse was, alsof je van Duitsers niets anders kunt verwachten. Dat is natuurlijk onzin. Ze had net zo goed een Engelse of weet-ik-wat kunnen zijn. Helaas zijn er ook enkele Israëlische academici die zo denken als zij. Waarom zitten er juist aan de universiteiten zoveel mensen uit het linkse deel van het politieke spectrum? Dat heb ik me vaak afgevraagd. Maar ik leg de ongelukkige gebeurtenis nu terzijde. In onze media hebben de komende verkiezingen deze geschiedenis allang verdrongen.

En nu beginnen we aan een nieuwe week. Ik ben benieuwd wat die ons gaat brengen. Misschien nog een nieuwe partij, of een nieuwe partijcombinatie? Alles is mogelijk, we zullen ons maar laten verrassen. Natuurlijk zullen we u ook deze week zoals altijd van alle belangrijke gebeurtenissen op de hoogte brengen. Blijft u ons trouw. Ik wens u een prettige en rustige zondag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem,

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.