Ontslaat Netanyahu twee leden van zijn kernkabinet?

Sunday, January 06, 2019 |  Redactie Israel Today
Dit weekeinde waren er wijdverbreide geruchten, dat premier Benjamin Netanyahu de minister van Onderwijs Naftali Bennett en de minister van Justitie Ayelet Shaked uit zijn kabinet zou willen ontslaan.

Afbeelding: Bennett en Shaked in de Knesset (Archieffoto: Yonatan SindelFlash90)

Netanyahu heeft al lange tijd een gespannen relatie gehad met beide nogal uitgesproken ministers. En door hun verrassende vertrek uit de partij Het Joodse Huis, zijn ze technisch niet langer lid van de regerende coalitie.
Leden van Het Joodse Huis, waaronder het knessetlid Motti Yogev, zouden Netanyahu daarom hebben gevraagd de twee ministers uit hun ambt te ontheffen, omdat ze geen lid meer zijn van een coalitiepartij. Van de kant van Likoed werd dit bericht eerst ontkend, later werd verklaard dat men van het Joodse Huis geen verzoek had ontvangen om de ministers Bennett en Shaked te ontslaan.

Bennett en Shaked kondigden vorige week de oprichting aan van een nieuwe partij, Het Nieuwe Rechts, die naar verwachting bij de komende algemene verkiezingen stemmen zal weghalen van zowel Het Joodse Huis als van Netanyahu's Likoed.

Maar terwijl Bennett en Shaked er naar uitzien om zoveel mogelijk Knesset zetels te scoren, zijn ze volledig van plan om deel uit te maken van Netanyahu's volgende regering, nadat ze het vertrouwen hebben uitgesproken dat Likoed weer de grootste parlementaire fractie zal zijn.

Dit maakt de zaken voor Netanyahu ingewikkeld. Hoewel hij graag zowel Bennett als Shaked uit zijn regering zou zetten, past Netanyahu er voor op, om hen zo dicht voor een verkiezingscampagne tot politieke 'martelaren' te maken. Netanyahu weet ook dat hij de medewerking van alle rechtse partijen nodig heeft om na de verkiezingen met succes een nieuwe regering te vormen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.