'Geweld tegen vrouwen is een nationaal probleem'

vrijdag 4 januari 2019 |  Redactie Israel Today
President Reuven Rivlin heeft gisteren samen met het ministerie van Sociale Gelijkheid een evenement georganiseerd voor de campagne tegen geweld tegen vrouwen. De minister van Sociale Gelijkheid, Gila Gamliel, was eveneens aanwezig.

Voor haar uitstekende bijdragen aan de campagne tegen geweld reikte de minister prijzen uit aan Ronit Solomon Avera, een maatschappelijk werkster van het Centrum voor de preventie van huiselijk geweld, en aan Yudit Zicklin-Sidikman, voorzitter van 'El HaLev', een organisatie die meisjes en vrouwen helpt hun zelfvertrouwen te versterken door middel van vechtsporten. Er werd ook een prijs toegekend aan de Task Force tegen mensenhandel en prostitutie.

In zijn opmerkingen gaf de president commentaar op een video die tijdens het evenement werd vertoond en vertelde hij het verhaal van de 26 vrouwen die in 2018 in Israël zijn vermoord. 'We kijken naar de foto's van deze vrouwen en weten één ding zeker: We moeten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat geen enkele vrouw meer wordt gedood. Wij hebben een morele schuld aan deze 26 vrouwen die dit jaar in Israël zijn vermoord en wier gezichten we zojuist in de film hebben gezien, hun ouders, hun kinderen en hun zussen. Wij mannen hebben een morele schuld jegens onze kleindochters, onze dochters, onze zusters, onze buren en onze collega's, onze echtgenoten en de Israëlische samenleving,' zei de president.

'Moord gebeurt niet onmiddellijk. Daarvoor is er al aanhoudend en ernstig geweld, dat niet alleen fysiek is,' vervolgde de president. 'Ongeveer 200.000 vrouwen in Israël zijn het slachtoffer van geweld. We moeten hen steunen en hen vragen om erover te praten. We moeten naar hen luisteren om een veilige ruimte te creëren waar elke lijdende en hulpbehoevende vrouw toegang heeft tot de juiste ondersteuning. De juiste reactie kan levens redden.'

Demonstratie tegen geweld tegen vrouwen in Tel Aviv, 12 december 2018 (Foto: Miriam Alster/Flash90)

In een reactie op de recente 'noodtoestandprotesten' tegen huiselijk geweld, waaraan zijn vrouw Nechama deelnam, zei de president: 'Dit is inderdaad een nationale noodtoestand. Als vrouwen zich niet veilig voelen op straat, kan niemand van ons zich veilig voelen. Wanneer vrouwen worden blootgesteld aan verbaal geweld en onder economische dwang leven, zelfs als we het niet kunnen zien, kan niemand van ons zich veilig voelen. Wanneer vrouwen geweld ervaren, wanneer vrouwen seksueel worden misbruikt en wanneer vrouwen worden vermoord, kan niemand van ons - niet één van ons - zich veilig voelen. Geweld tegen vrouwen, de moord op vrouwen is geen vrouwenprobleem. Geweld tegen vrouwen is een nationaal probleem en we moeten alles doen wat in ons vermogen ligt om het te voorkomen, te bestrijden, aan de kaak te stellen en te elimineren. Het moet de campagne voor iedereen zijn, ongeacht geslacht, politieke richting of sociale klasse.
Wat de verkiezingen betreft, moeten we aan leiders van de partijen, alle partijen, vragen de strijd tegen huiselijk geweld en geweld tegen vrouwen bovenaan hun nationale prioriteitenlijst te zetten en een echt plan voor te leggen'. Tenslotte bedankte de president de prijswinnaars voor hun werk.

Minister voor Sociale Gelijkheid Gila Gamliel zei: 'We tolereren geweld tegen vrouwen niet en we werken er met alle mogelijke middelen aan om er tegen op te treden. De onderscheidingen van vandaag zijn daar een uitdrukking van. Een gezonde samenleving moet degenen die huiselijk geweld bestrijden, aanmoedigen en erkennen, en dat is wat we hier vandaag doen.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.