Jezus, de tempel en een oud stenen gewicht

Friday, January 04, 2019 |  Tsvi Sadan
'Een verbazingwekkende archeologische ontdekking'. Zo noemde premier Netanyahu de recente ontdekking van een 3000 jaar oude beka steen, die gebruikt werd voor het wegen van een halve sikkel aan zilver. Het kleine stenen gewicht werd gevonden tijdens lopende opgravingen bij de fundering van de Westelijke Muur.

Uiteraard gebruikt Netanyahu deze vondst als een gelegenheid om het valse Palestijnse verhaal te ontkrachten, dat hun oorsprong niet het Arabische schiereiland, maar een van de naties van het oude Kanaän, zoals de Filistijnen en de Hittieten.

Archeologische vondsten, die het duidelijke bewijs leveren dat de zogenaamde 'Palestijnen' geen geschiedenis hebben in het land Israël, leveren voortdurend een overvloed aan materiaal dat zowel bijbelse als buitenbijbelse bronnen bevestigen, die het verhaal vertellen van het volk Israël in het land Israël.

De kleine steen met de omgekeerde Hebreeuwse 'beka,' is slechts een van een handvol weegstenen uit de tijd van de eerste Tempel die ooit werden gevonden, en de enige die gevonden is met zijn inscriptie intact. Hij werd gevonden dankzij het Emek Tzurim Sifting Project. Dit vrijwilligersproject vindt archeologische artefacten terug uit 400 vrachtwagen­ladingen bovengrond, die in de periode 1996-1999 werden verwijderd tijdens de bouw van de enorme nieuwe ondergrondse el-Marwani moskee, gebouwd in de ruimte die bekend staat als Salomo's Stallen. Dit illegale graafwerk door de Islamitische Waqf, waar Israël niets tegen heeft gedaan, zou elke Joodse band met de Tempelberg uitwissen.

Het zeefproject zelf, dat in 2004 begon als een particulier initiatief van de Israëlische archeologen Gabriel Barkay en Zachi Dvira, heeft honderden artefacten opgeleverd, waaronder munten, sieraden en fragmenten van vloertegels van de Tweede Tempel. Sinds 2017 wordt het project gefinancierd door de Israel Archaeology Foundation.

Het beka gewicht dateert uit de tijd van Salomo's Tempel die in Jeruzalem stond van de 10e tot de 6e eeuw voor Christus. De beka, of halve shekel (Exodus 38:26), met een gewicht van 11,33 gram (0,4 ounces zilver, huidige waarde $ 4,5 dollar), was een jaarlijks 'losgeld' dat elke Israëlitische man van 20 jaar oud moest geven voor de tempeldienst: 'Ieder moet de Heer een losgeld betalen voor zijn leven' (Exodus 30:12).

In het tijdperk van de Tweede Tempel was de enige 'legale' halve shekel een zilveren munt die in Tyrus werd geslagen. Joden die in Israël woonden betaalden de halve shekel in hun eigen steden en dorpen. Joden uit de hele wereld die naar Jeruzalem kwamen - vooral tijdens de feesten van Pesach, Pinksteren en Loofhutten - betaalden deze belasting bij aankomst in de stad. Deze 'toeristen', die niet altijd de exacte wisselkoersen kenden, waren een gemakkelijke prooi voor slinkse geldwisselaars. Jezus, die zelf deze jaarlijkse belasting betaalde (Matteüs 17:25), veroordeelde terecht deze schijnbaar wijdverspreide praktijk van afzetten, een probleem dat door de Tempelautoriteiten niet goed werd aangepakt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.