Groeten uit Israël: Gabbai en Livni, drama van de week

vrijdag 4 januari 2019 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

En het is al weer vrijdag, het begin van het eerste weekeinde van het jaar 2019. Als ik nu uit het raam kijk, lijkt het een zonnig weekeinde te worden. Maar het blijft relatief koel, vooral 's nachts zijn de temperaturen, ook hier in Modiin, erg laag. En laag noem ik tempera­turen van 7 tot 8 graden. Hier in Israël wordt dat als koud beschouwd. Dat de temperaturen nu eencijferige waarden hebben bereikt komt waarschijnlijk door het feit dat de lucht volledig helder is. Maar maak je geen zorgen, de volgende regen komt zeker.

Deze keer vieren we de Shabbat met een minimale bezetting. Onze dochter mag dit weekeinde op de basis blijven en onze oudste zoon brengt de Shabbat deze keer door bij de ouders van zijn vriendin. Dat heb ik vroeger ook gedaan, met als enige verschil dat mijn familie niet in Israël was. Maar ik ben al blij dat onze zoon al in het stadium is dat hij het weekeinde van de Shabbat met zijn vriendin bij haar ouders doorbrengt.

Ik heb u al eerder verteld dat het in Israël heel gebruikelijk is om de familie te bezoeken. Dus ook de nog relatief jonge buren van ons zijn in het weekeinde vaak niet thuis. Net zoals wij dat niet waren toen we bijna elke Shabbat naar mijn schoonouders reden. Ja, en nu nemen we de rol over van de ouders die bezocht worden. Hoe snel gaat de tijd voorbij.

En na deze herinneringen en gedachten is het tijd voor het weer van vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt tot helder met een lichte temperatuur­stijging. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 14 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 18 graden, aan de Dode Zee 21 graden, Be'er Sheva 18 graden, Eilat aan de Rode Zee 23 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog eens een halve centimeter gestegen en ligt nu 214,45 m onder de zeespiegel.

Terwijl ik deze regels schrijf, hoor ik op de achtergrond het radioprogramma van 'Emily en de Professor', waarover ik u twee weken geleden vertelde. Zij zijn deel geworden van mijn vrijdagochtend. Alsof ze met mij aan tafel zaten te praten over de gebeurtenissen van de afgelopen week.

Deze keer ging het natuurlijk eerst over de manier waarop de voorzitter van de Arbeidspartij, Avi Gabbai, zijn partner in de zogeheten 'Zionistische Unie' er voor de camera had uitgeschopt en haar misschien ook vernederd. Emily en de professor zijn het niet altijd met elkaar eens, maar beiden kwamen tot de conclusie dat Gabbai's plan om de gunst van de kiezers terug te winnen door zijn stap een schot in zijn been was geweest. Volgens recente peilingen zou Tzippi Livni waarschijnlijk niet in de Knesset komen met haar Tnua-partij, maar ook Avi Gabbai en zijn Arbeidspartij lijken op een dieptepunt te zijn gekomen met 7 zetels. Bij de laatste verkiezingen in 2015 kreeg de 'Zionistische Unie' 24 zetels, slechts zes minder dan Likoed.

Hoe onmogelijk het er ook uit heeft gezien, zoals Avi Gabbai het partnerschap met Tzippi Livni beëindigde en haar veel succes wenste, in welke partij ze ook zou zijn, zo is ook Livni 'niet zonder'. Ook zij wist zich te laten gelden als ze iets eiste. Avi Gabbai lijkt het dus helemaal niet leuk gevonden te hebben zoals zij de functie van oppositieleider eiste, die ze toen kreeg. Geen enkele politicus is in zijn carrière zo vaak van partij veranderd als Tzippi Livni. Ook lijkt zij in een partij alleen maar een manier te zien om haar eigen doelstellingen te realiseren. Dus misschien moet deze dramatisch ogende scheiding niet te serieus worden genomen. Je hoeft je geen zorgen te maken over Tzippi Livni. Dat was de toon van het gesprek op de radio. Ik denk ook dat we Livni weer zullen zien in de volgende Knesset. Ik zou erg verbaasd zijn als dat niet zou gebeuren.

Bijna elke vrijdag mijn gasten, 'Emily en de professor' (Foto van de uitzending: Dov Eilon)

Maar echt, Avi Gabbai en Tzippi Livni, dat was HET verhaal van de week. De media zijn nog niet tot rust gekomen. En dit is nog maar het begin van de verkiezingscampagne, we hebben nog veel tijd tot 9 april, wie weet wat er tot dan nog zal gebeuren. Een geweldige tijd, onderhoudend en nooit saai, de beste voorstelling van de stad, zoals ze zeggen. Ik geniet ervan. Ik hoop echter dat we uiteindelijk een fatsoenlijke regering krijgen, die de uitdagingen aankan. Het zal niet gemakkelijk zijn.

En tenslotte kijken we naar het noorden, naar Tiberias. De 'Marathon Tiberias 2019' zal daar vanochtend van start gaan. 6.000 mensen stonden aan de startlijn. Je had je geen beter weer voor een marathon kunnen voorstellen. Tiberias is een bijzondere stad. Jammer genoeg ontwikkelt ze zich naar mijn mening niet genoeg. De stad heeft zo veel mogelijkheden, hij kan het Eilat van het noorden zijn. Jammer, dat het niet zo is.

De start van de marathon in Tiberias.

En nu wens ik u een aangenaam en rustig weekeinde en een gezegende Shabbat. Het ga u goed.

Shabbat Shalom vanuit Modi'in

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.