Israëlische expert klaagt: Trump weet niet wat hij doet

Thursday, January 03, 2019 |  Redactie Israel Today
De Amerikaanse president Donald Trump heeft Israël vorige maand verbijsterd toen hij abrupt besloot om Amerikaanse troepen uit Syrië terug te trekken. Donderdag heeft Trump de Joodse Staat echt geschokt toen hij botweg verklaarde dat Iran alles kan doen wat het wil in de door oorlog verscheurde natie in het Midden-Oosten.

De grootste zorg van Israël met betrekking tot de bloedige Syrische burgeroorlog zijn de inspanningen van Iran om daar een militaire aanwezigheid op te bouwen, om van daaruit de Joodse Staat nog meer te bedreigen, zoals Teheran bevestigt.

De Amerikaanse militaire aanwezigheid aan de Syrisch-Iraakse grens maakte het voor Iran moeilijker om troepen en materieel het land binnen te krijgen, en degenen die er wel doorheen kwamen, werden vaak het slachtoffer van verwoestende Israëlische luchtaanvallen.

Maar wanneer het grensgebied niet langer onder Amerikaanse militaire controle staat, vreest Jeruzalem dat het Iraanse leger Syrië zal binnenstromen, juist nu de gemoderniseerde Russische luchtverdediging het vermogen van Israël om de lucht te beheersen heeft verminderd.

Toen Trump woensdag in de kabinetsvergadering in het Witte Huis over dit onderwerp werd aangesproken, scheen hij onbezorgd. De Iraniërs 'kunnen doen wat zij daar willen, eerlijk gezegd', flapte Trump er uit.

De Israëlische regering heeft niet officieel gereageerd op de opmerking. Maar een Israëlische bron, sprekend op voorwaarde van anonimiteit veroordeelde de Amerikaanse leider in een gesprek met het Hebreeuws-talige nieuwsportaal Ynet: 'Het is triest dat Trump geen aandacht heeft voor inlichtingenmateriaal', zei de bron. "Ik ben gewoonweg geschokt. Trump weet gewoon niet wat er gebeurt in Syrië en de Iraanse aanwezigheid daar.'

Die gevoelens werden gedeeld door een groot aantal Israëli's, die ervan overtuigd blijven dat Trump de meest pro-Israëlische president van de VS ooit is, maar die zich nu achter hun oren krabben wegens zijn recente stappen in het Midden-Oosten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.