Engeland wil ontruiming van Khan al-Ahmar verhinderen

Thursday, January 03, 2019 |  Redactie Israel Today
Terwijl Amona donderdagmorgen voor de tweede keer werd ontruimd, lijkt de Israëlische regering minder haast te hebben om een illegaal opgebouwde Arabische nederzetting te ontruimen.

Afbeelding: Khan al-Ahmar (Foto: Hadas Parush/Flash90)

Het bedoeïenendorp Khan al-Ahmar, waarvan de uitzetting enige tijd geleden door het Hooggerechtshof was bevolen, staat nog steeds overeind. Het kan te maken hebben met de druk vanuit het buitenland.

Edwin Samuel, woordvoerder van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken voor het Midden-Oosten, bezocht enige tijd geleden het illegaal gebouwde Bedoeïenendorp Khan al-Ahmar. Van daaruit legde hij in een video in vloeiend Arabisch uit dat de Britse regering een campagne leidt om het dorp te redden van de door Israël geplande ontruiming en vernietiging.

Samuel, die in zijn tot nu toe gepubliceerde video's een duidelijk anti-Israëlisch standpunt innam, zei: 'Wij zijn hier in Khan al-Ahmar, een dorp op de Westbank in bezet Palestijns gebied. Achter mij staan de tenten van de Bedoeïenen, die hier al heel lang wonen en nu door de Israëlische regering worden bedreigd met sloop en verdrijving.'

Samuel voegde hieraan toe: 'De Britse regering voert een campagne om dit dorp te redden; zowel de Britse premier als de minister van Buitenlandse Zaken hebben zich tegen de sloop uitgesproken.'

Oorspronkelijk zou de ontruiming van het dorp, waartoe het Hooggerechtshof opdracht heeft gegeven, al in de nacht van 21 oktober plaatsvinden. Maar toen besloot het kabinet de ontruiming uit te stellen. Het was de bedoeling dat die eind 2018 zouden worden uitgevoerd, maar dit is niet gebeurd.

De niet-gouvernementele organisatie Regavim, die sinds 2009 het voortouw heeft genomen in de legale strijd om het illegale Bedoeïenendorp te ontruimen, beschuldigde premier Netanyahu ervan de Britten toe te staan zich te gedragen alsof het Britse mandaat nog steeds zou bestaan.

'Helaas komt de besluiteloosheid van minister van Defensie Netanyahu volledig tot uitdrukking in de bloedeloze diplomatieke reactie van minister van Buitenlandse Zaken Netanyahu op deze schaamteloze inmenging in de interne aangelegenheden van Israël,' aldus het cynische commentaar van Meir Deutsch, directeur van Regavim,.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.