Groeten uit Israël: Militairen zijn onderdeel van ons volk

donderdag 3 januari 2019 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Vandaag heb ik een titelfoto met militairen gekozen. De militairen zijn een deel van ons dagelijks leven, ze zijn een deel van ons. Ieder van ons heeft op een of andere manier iets met het leger te maken. Vanaf een bepaalde leeftijd heeft ieder gezin een kind dat in het leger dient, soms zelfs meer dan één. Ook wij hebben een bepaalde tijd twee van onze kinderen in het leger gehad, doordat onze oudste zoon zich destijds verplicht had om in totaal vijfeneenhalf jaar, in plaats van de gebruikelijke drie jaar, in het leger te zitten. Zodoende waren hij en onze dochter bijna een jaar lang allebei in uniform.

We zien dagelijks jonge soldaten in uniform, ’s ochtends in de bus of de trein, of gewoon in de stad. Ze zijn een deel van ons. Hoe vaak zit ik niet naast een militair in de bus, we zouden hen dankbaar moeten zijn. Gisteren schreven we over die docente aan de Hebreeuwse Universiteit, die zich had geërgerd aan een studente die in uniform bij haar in de les zat. Dat verhaal heeft voor groot opzien gebaard, het heeft hier in Israël een golf van verontwaardiging veroorzaakt. Ik zou niet graag in de huid van die docente willen zitten. Hoe zou ze zich dat hebben voorgesteld? Waar is het respect, het fatsoen? Waar zijn de waarden die een docent aan de universiteit zijn of haar studenten zou moeten overdragen?

Ik wil nu niet 'racistisch' klinken, wanneer ik me afvraag of het misschien komt doordat deze Frau Doktor uit Duitsland stamt en dat ze daardoor de hele situatie in ons kleine land niet begrijpt? Daarmee bedoel ik niet dat het aan haar Duitse afkomst ligt, nee, het had ook ieder ander land kunnen zijn. Ik bedoel dat het misschien eraan ligt dat ze hier niet is opgegroeid. Dat ben ikzelf overigens ook niet, maar ik heb kinderen, die hun militaire dienstplicht vervullen. Zelfs heb ik tot mijn 39e als volwassene minstens éénmaal per jaar een paar dagen moeten inleveren voor een kleine reservedienst in het leger. Niet voor niets wordt het Israëlische leger als een volksleger aangeduid, 'Tsava Ha’Am', צבא העם.

De docente heeft het toch juist aan deze militairen te danken dat zij hier in Jeruzalem in alle rust kan leven en werken. Zij zou die studente dankbaar moeten zijn dat zij naast haar studie ook nog vrijwillig dienst doet in het leger. Ja, inderdaad, zij hoefde, om welke reden dan ook, helemaal geen legerdienst te verrichten, maar heeft desondanks de moeite gedaan om vrijwillig te dienen. Daarvoor komt haar een enorme lof en hoogachting toe.

De winter is begonnen, daar zijn we inmiddels aan gewend. De koele temperaturen van de laatste tijd zijn een vanzelfsprekendheid geworden. En het is nog niet eens zo lang geleden dat we het zonder airco niet uithielden. En nu loop ik thuis in een trui rond. Desondanks verbaas ik me altijd over het grote temperatuurverschil tussen Jeruzalem en Modi’in. Niet dat het in Modi’in nu warm zou zijn, ook 10 graden ’s avonds is al best kil. Maar die 7 graden die me vanochtend hier in Jeruzalem opwachtten, ervoer ik reeds als heel koud. De handschoenen moesten weer aan.

Gisteravond was de lucht weer flink bedekt. Tegen acht uur ’s avonds ben ik nog even naar de supermarkt geweest, maar toen begon het al een beetje te druppelen. Ik hoorde hoe het supermarkt-personeel al over het weer praatte. 'Heb je een paraplu meegebracht?' 'Is het onweer al begonnen?'. Dat waren enkele van de zinnen die ik hoorde. Maar Modi’in ligt nu eenmaal niet aan de kust; in grotere landen zouden ze een afstand van meer dan 30 kilometer van de kust vandaan wellicht nog 'bij de kust’ noemen, maar hier net. Wij behoren in dit kleine land tot de 'Shfela-regio'. Dus wanneer men het in het weerbericht over 'aan de kust' heeft, dan bedoelen ze ons niet.

Daardoor bleef het bij ons beperkt tot hier en daar een regendruppel, terwijl de 'kust' de voorspelde regen kreeg. En niet alleen dat, er kwam ook nog een flinke portie hagel bij. Vooral in de stad Rishon LeZion hagelde het heel hard. Het nieuwsportaal Ynet publiceerde vandaag de volgende video:

Hier in Israël zijn we altijd heel enthousiast als er iets wits uit de lucht komt vallen, ook als het geen sneeuw is. Wie echte sneeuw wil zien, moet naar het noorden rijden, naar de berg Hermon, waar onderaan de berg al 12 centimeter sneeuw ligt, en boven zelfs 30 centimeter. Ook vandaag zou het daar volgens het weerbericht nog sneeuwen.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: In het noorden hier en daar regenbuien, die tegen de avond zullen verzwakken. Op de berg Hermon valt sneeuw. Stevige wind aan de kust. Iets koeler dan gisteren. De volgende maximum temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 11 graden, Tel Aviv 17 graden, Haifa 14 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 16 graden, aan de Dode Zee 21 graden, Be'er Sheva 16 graden, Eilat aan de Rode Zeer 20 graden.

Ik sluit af zoals ik ben begonnen, met militairen die niet alleen militairen zijn, maar een deel zijn van ons volk

En met deze leuke video wens ik u een prachtige en rustige donderdag. Elders vindt u nieuwe en actuele berichten uit Israël. Ook aan de nieuwe uitgave van ons blad wordt inmiddels druk gewerkt. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem,

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.