Amona herbouwd en voor de tweede keer ontruimd

donderdag 3 januari 2019 |  Dov Eilon
Herinnert u zich Amona nog? Amona was een Joodse nederzetting in Samaria die minder dan twee jaar geleden na een gerechtelijk bevel werd ontruimd en vernietigd. De bewoners van de nederzetting moesten een heel jaar wachten tot ze eindelijk konden verhuizen naar de nieuw gebouwde nederzetting Avichai.

Maar iets meer dan twee weken geleden gebeurde er iets op de ruïnes van de ontruimde nederzetting. Enkele tientallen mensen keerden terug naar Amona om de nederzetting te herbouwen. Dit zou een reactie zijn op de recente terreuraanslagen, waarbij drie mensen om het leven kwamen, twee Israëlische soldaten bij de aanval op Givat Assaf en de baby die als gevolg van de aanslag bij Ofra ter wereld gebracht moest worden en drie dagen later stierf. Kort voor zijn begrafenis kreeg het de naam Amiad Israel.

Er werden twee mobiele huizen neergezet. De heroprichting van Amona werd niet met de Israëlische veiligheidstroepen afgesproken. De site wordt nog steeds beschouwd als een gesloten militair gebied. Yisrael Gantz, voorzitter van het district Binjamin, zei bij de heroprichting van de nederzetting: 'De grond waarop we deze gebouwen hebben neergezet, is legaal aangekocht. Ik had beloofd dat we een nieuwe Soedlung zouden bouwen als reactie op de laatste terreuraanslagen. Nu is het zover.'

Een paar dagen later nam zelfs de minister van Cultuur en Sport, Miri Regev, deel aan het leggen van de eerste steen voor de nieuw opgerichte nederzetting Amona. (Foto: Hillel Maeir/Flash90)

Maar natuurlijk wordt Amona nog steeds beschouwd als een illegaal gebouwde nederzetting, daar is niets aan veranderd. Het was dus duidelijk dat er een dag zou komen waarop de nederzetting weer zou worden ontruimd. Vanochtend was het zo ver. Ongeveer 300 zogenaamde 'pioniers', voornamelijk jongeren, verschansten zich in de twee mobiele gebouwen toen de Israëlische veiligheidstroepen aankwamen om hen te evacueren.

Helaas waren er onplezierige gebeurtenissen. De jongeren gooiden stenen en metalen voorwerpen naar de politieagenten en grenswachters. Om de toegang tot de nederzetting te bemoeilijken, werden banden in brand gestoken en werd er olie vergoten.

Tijdens de ontruiming raakten 23 politieagenten en 4 burgers licht gewond. De meeste gewonde politie­agenten raakten gewond door naar hen gegooide stenen, één politieagent heeft steekwonden opgelopen door een scherp voorwerp. Vijf van de gewonde politieagenten en één burger werden naar het Hadassah ziekenhuis gebracht voor behandeling.

Nadat de ontruiming was voltooid, begon de burgerlijke overheid met het verwijderen van de twee mobiele gebouwen. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

De partij Nationale Unie (onderdeel van Het Joodse Huis) veroordeelde premier Benjamin Netanyahu, die ook het ambt van minister van Defensie bekleedt, wegens de ontruiming van Amona. 'Het lijkt erop dat de verkiezingscampagne van de premier begint met het verdrijven van Joden van hun land. De huizen in Amona zijn legaal verworven,' verklaarde de partij.

In de verklaring werd ook vermeld dat de illegale bedoeïenen-nederzetting Khan al-Ahmar nog steeds niet was ontruimd, hoewel dit herhaaldelijk door de rechtbank was bevolen. De partij verklaarde dat men altijd heel snel ter plaatse was wanneer het een Joodse nederzetting betrof.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.